Πρόοδος από τον Νίμιτς - Ζήτημα ταυτότητας από τον Ντιμιτρόφ

-
1

Εντός, εκτός αλλά όχι επί τα αυτά φαινεται ότι οδεύουν οι συνομιλίες και οι επαφές για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, μετά και τις εξελίξεις στην γειτονική χώρα, όπου ο Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκε με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία αλλά και με όλο το πολιτικό και εθνοτικό φάσμα.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ζάεφ έκανε σαφές ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος, αλλά και διαφορές που παραμένουν, εκτίμησε ωστόσο ότι υπάρχει μια δυναμική για την επίλυση του θέματος, η οποία οφείλεται στην πολιτική βούληση των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Πέρα όμως από την γενική εκτίμησή του για την πορεία των επαφών του σε Αθήνα και Σκόπια ο Νίμιτς έδωσε και το χρονοδιάγραμμα της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων,  κάνοντας λόγο για "θέμα μερικών εβδομάδων, ή λίγων μηνών".

Το καινούργιο που μας είπε από τα Σκόπια ο Νίμιτς, όταν ρωτήθηκε αν οι προτάσεις του, εκτός από το όνομα αφορούν και την εθνική ταυτότητα των πολιτών της πΓΔΜ, είναι η αποκάλυψη ότι στις συναντήσεις που είχε με την ελληνική πλευρά δεν έχει ακούσει κάτι που θα σήμαινε άρνηση της ταυτότητας του λαού των Σκοπίων.

Μπορεί, σύμφωνα με τον Νίμιτς η ελληνική πλευρά να μην έθεσε τέτοιο θέμα, το ξαναέθεσε όμως ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων και μάλιστα παρουσία του μεσολαβητή του ΟΗΕ. Επιστρέφοντας στην σκληρή γραμμή ο Ντιμιτρόφ έβαλε το ζήτημα της «εθνικής ταυτότητας», σημειώνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων για το όνομα.

Ζήτημα ταυτότητας έθεσε ο Ντιμιτρόφ

«Θέλουμε να βρεθεί μία αξιοπρεπής λύση και για τις δύο χώρες. Έχω πλήρη κατανόηση για εκείνους τους Έλληνες πολίτες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες - είτε με την έννοια της Αρχαίας Μακεδονίας, είτε με την έννοια της περιοχής. Με τον ίδιο τρόπο, στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, κανείς δεν μπορεί να στερήσει σε εμένα και στους πολίτες της χώρας μας το δικαίωμα να λεγόμαστε Μακεδόνες και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα, που ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών» δήλωσε ο Ντιμιτρόφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Έθεσε έτσι και ζήτημα μακεδονικής γλώσσας  μαζί με αυτό της εθνικής ταυτότητας, για το οποίο είπε ότι αν επιχειρηθεί να θιγεί, δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο θέμα του ονόματος.

Ο Νίμιτς είχε συναντήσεις με όλο το φάσμα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της πΓΔΜ, καθώς εκτός από τον πρωθυπουργό Ζάεφ και τον Ντιμιτρόφ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο  Ιβάνοφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αλλά και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι.

Κοτζιάς: Για το συμφέρον μας και το συμφέρον της περιοχής  

Την ίδια ώρα από την Αθήνα, ο Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς, ανέφερε ότι το προσχέδιο θα είναι έτοιμο μέσα στον Φεβρουάριο και ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί τους ερχόμενους μήνες. Επισήμανε μάλιστα ότι «στην πραγματικότητα, ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε ότι πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς" και πρόσθεσε ότι "κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα".

Αναφερόμενος στο Σύμφωνο ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι "ούτε ένα ελληνικό κείμενο που θα έχει τις απόψεις μας μόνο είναι, ούτε είναι ένα κείμενο που είναι ήδη συμφωνία-συμβιβασμός" και εξήγησε ότι "θα είναι ένα κείμενο που εμείς θεωρούμε ότι με αυτό μπορούμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε". Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ακόμη ότι θέλουμε να λύσουμε το θέμα και ότι αυτό, η επίλυσή του δηλαδή "είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς τα συμφέροντα της περιοχής".

«Επιτρέψτε μου να σας πω ένα παράδοξο. Ας υποθέσουμε ότι δεν καταλήγουμε σήμερα σε μια συμφωνία, ποιό όνομα έχει απομείνει;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς σε ερώτηση για την έλλειψη στήριξης. «Διεθνώς, θα παραμείνουμε με το σκέτο 'Μακεδονία', συνεπώς δεν θα έχουμε κερδίσει τίποτε και στις (διμερείς) μας σχέσεις θα παραμείνουμε με το «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας". Και πρόσθεσε: "Γραμματικά, είναι ένα όνομα που εξακολουθεί να περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία, που είναι σύνθετο και με χρονολογικό προσδιορισμό. Οπότε, κοροϊδεύουμε απλά τους εαυτούς μας με γλωσσολογικούς ακροβατισμούς".