Προσπαθεί να σώσει τη λίρα ο Ερντογάν

-
357

Η τουρκική λίρα αντέστρεψε, ελαφρά, την πτωτική της πορεία και κινείται ανοδικά έναντι του δολαρίου, λόγω φημών ότι ο Ερντογάν θα λάβει μέτρα για να στηρίξει το πληττόμενο εθνικό νόμισμα.

Ο Ερντογάν αναμένεται να έχει συνάντηση με οικονομικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της ισοτιμίας της λίρας. Το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε 1,4% στις 4,2743 λίρες ανά δολάριο εν μέσω προσδοκιών αύξησης των επιτοκίων.

Η λίρα αντέστρεψε την πτώση της διακόπτοντας ένα επταήμερο σερί απωλειών. Η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά 0,75 για να ενισχύσει την πρόσβαση των τραπεζών σε ρευστότητα σε δολάρια, αλλά τα μέτρα έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά για να στηρίξουν το νόμισμα.

Η λίρα έχει χάσει πάνω από το 11% της αξίας της φέτος, καθώς οι μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες της τουρκικής οικονομίας και ο όγκος των χρεών που έχουν οι επιχειρήσεις της χώρας σε ξένο νόμισμα την καθιστούν ένα από τα πιο ευάλωτα νομίσματα στην προοπτική της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.