Πτώση τουρκικής λίρας, πληθωρισμός και ενδεχόμενο κατάρρευσης

-
7

Η τουρκική λίρα υποχώρησε περαιτέρω, σημειώνοντας πτώση 1,5% έναντι του δολαρίου εν μέσω ανησυχιών για την άνοδο του πληθωρισμού και όχι μόνο. Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 11% τον Απρίλιο και ξεπέρασε αυτό το ποσοστό, λόγω και των συνεχών πτώσεων της λίρας. Η υποβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor’s της τουρκικής οικονομίας επιδείνωσε την κατάσταση.

«Υποβαθμίζουμε την Τουρκία διότι διακρίνουμε αυξανόμενη μακροοικονομική ανισορροπία. Η απόφασή μας αντανακλά και τις ανησυχίες μας σχετικά με την επιδείνωση των πληθωριστικών προοπτικών και τη μακροπρόθεσμη μεταβλητότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας της Τουρκίας, παρά την πρόσφατη απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκιά της.

Αντικατοπτρίζει επίσης τις ανησυχίες μας σχετικά με την επιδείνωση της εξωτερικής κατάστασης της Τουρκίας και την αποδυνάμωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας…», ανέφερε ο οίκος.

Η άνοδος των τιμών αποτελεί το πλέον πιεστικό οικονομικό πρόβλημα στην Τουρκία και στην ηγεσία της, ενόψει και των εκλογών της 24ης Ιουνίου. Η πίεση στη λίρα αντανακλά την πώληση ξένων ομολόγων και τραπεζικών μεριδίων, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την τις κινήσεις ελέγχου του πληθωρισμού από την Τουρκική Κεντρική Τράπεζα.