"Κάηκε" από τις ρωσικές βόμβες το Ιντλίμπ, εν' όψει επίθεσης

-
199

Η επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο οχυρό τζιχαντιστών και ανταρτών στην Συρία, επλήγη το από τις πιο σφοδρές αεροπορικές επιδρομές της ρωσικής αεροπορίας εδώ κι έναν μήνα, την επομένη της αποτυχημένης τριμερούς συνόδου Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν.

Οι βομβαρδισμοί αναγγέλλουν κλιμάκωση, καθώς το καθεστώς Άσαντ και η Ρωσία, ο ισχυρότερος σύμμαχός του, απειλούν εδώ και μήνες να αρχίσουν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας για την ανάκτηση της βορειοδυτικής αυτής επαρχίας της Συρίας, που γειτονεύει με την Τουρκία, χώρα που υποστηρίζει οργανώσεις ανταρτών.

Οι επιδρομές σημειώθηκαν παρότι τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν για νιοστή φορά εναντίον της «ανθρωπιστικής καταστροφής» που θα προκαλούσαν τέτοιες επιχειρήσεις, ιδίως τον ενδεχόμενο εκτοπισμό τουλάχιστον 800.000 ανθρώπων.

Παράλληλα, η συριακή αεροπορία προχώρησε στη ρίψη περίπου πενήντα barrel bomb, ενώ το συριακό πυροβολικό σφυροκόπησε τον τομέα, κατά την ίδια ΜΚΟ, που έκανε λόγο για εννιά άμαχους νεκρούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά.

Sτο μεταξύ η Ρωσία υποστήριξε ότι έχει «ατράνταχτες αποδείξεις» πως oi αντάρτες ετοιμάζονται να προχωρήσουν άμεσα σε «προβοκάτσια» στην Ιντλίμπ, πιθανόν τη χρήση χημικών όπλων που θα προσάψουν στο καθεστώς.

Κατά τη Μόσχα, στελέχη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ — την οποία σχημάτισαν μέλη του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία και η οποία ελέγχει το 60% της Ιντλίμπ — του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκεστάν και των Λευκών Κρανών συναντήθηκαν την Παρασκευή στην Ιντλίμπ για να «συμφωνήσουν το σενάριο» της «προβοκάτσιας».

Την ίδια ημέρα, στην τριμερή σύνοδο με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί και τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε πως η συριακή κυβέρνηση έχει κάθε «δικαίωμα» να ανακτήσει τον έλεγχο όλης της επικράτειας της χώρας, ενώ απέρριψε την πρόταση της Άγκυρας να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ, τονίζοντας πως δεν υπήρχαν «αντιπρόσωποι των ένοπλων οργανώσεων στο τραπέζι» για να διαπραγματευθούν τη διακοπή των εχθροπραξιών.

Η Ρωσία και το Ιράν, σύμμαχοι του καθεστώτος Άσαντ, και η Τουρκία, που υποστηρίζει οργανώσεις ανταρτών, απέτυχαν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, πάντως συμφώνησαν να συνεχίσουν να «συνεργάζονται» με σκοπό την εξεύρεση μιας λύσης και την αποφυγή της απώλειας των ζωών αμάχων.