"Να αποδεχτεί η Μαδρίτη την απόφαση των Καταλανών"

-
93

Ο Καταλανός ηγέτης Κίμ Τόρα επανέλαβε την αξίωσή του, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, να αποδεχθεί η Μαδρίτη το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της ισπανικής αυτόνομης περιφέρειας, δύο ημέρες προτού οι αυτονομιστές ξανακατέβουν στους δρόμους για την πρώτη από μία σειρά κινητοποιήσεων.

Έπειτα από μία προσωρινή νηνεμία στην ένταση μεταξύ της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης κατά τους τελευταίους μήνες, ο Τόρα απέρριψε την περασμένη εβδομάδα οποιαδήποτε άλλη λύση στο Καταλανικό από την πλήρη ανεξαρτησία.

«Εάν η Ισπανική κυβέρνηση δεν βλέπει σε αυτό μία διαπραγματευτική θέση, τότε θα πιέσουμε τις καταστάσεις διότι έχουμε στα χέρια μας μία δημοκρατική εντολή», δηλώνει ο Τόρα στη συνέντευξή του στην καταλανική εφημερίδα El Periodico.

Εκατοντάδες χιλιάδες υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας αναμένεται να καταλάβουν τους δρόμους της Βαρκελώνης εξαφορμής της εθνικής εορτής της 11ης Σεπτεμβρίου, μία ημερομηνία που κατά τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε καταλύτη για την ανατροφοδότηση του αισθήματος της ανεξαρτησίας.

Ο Τόρα, στη συνέντευξή του, επαναλαμβάνει την αξίωση για ακύρωση των διώξεων εναντίον εννέα αυτονομιστών ηγετών, που κατηγορούνται για εγκλήματα κατά του κράτους, όπως στασιασμό, εν σχέσει προς τη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου το περασμένο έτος και την μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας.

Η δίκη των κρατουμένων ηγετών αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου, τροφοδοτώντας περισσότερες εντάσεις την ώρα που ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναζητεί μία συμβιβαστική λύση με την καταλανική κυβέρνηση.