Ράλι Ντακάρ: Ποιοι πέρασαν τα πρώτα εμπόδια

-
3

Στην πρώτη αγωνιστική ημέρα, με την μικρότερη διαδρομή μήκους μόλις 31 χιλιόμετρα, όλοι οι αγωνιζόμενοι πήραν μία γεύση, καθώς τα ανταγωνιστικά πληρώματα ξεχύθηκαν επιθετικά στους αμμόλοφους. Τα τέσσερα PEUGEOT 308DKR Maxi πέρασαν με ασφάλεια τα πρώτα εμπόδια, καθώς επικεντρώθηκαν στο να ολοκληρώσουν την ειδική δίχως προβλήματα και απρόοπτα.

Οι Stephane Peterhansel / Jean-Paul Cottret ολοκλήρωσαν την 1η ειδική διαδρομή στην 11η θέση, διατηρώντας μία αναγνωριστική και προσεκτική στάση. Σε μία διασταύρωση και λίγα χιλιόμετρα πριν την ειδική, το πλήρωμα πήρε μία μεγάλη λαχτάρα όταν ένα άλλο όχημα τους χτύπησε από πίσω, ευτυχώς χωρίς το 3008 DKR να πάθει κάτι το σοβαρό.

Σε ένα ζεστό περιβάλλον, οι Cyril Despres / David Castera είχαν μια καλή εκκίνηση από την πρωτεύουσα του Περού, την Λίμα, σημειώνοντας τον 15ο καλύτερο χρόνο. Ολοκληρώνοντας την διαδρομή στην άμμο, γνωρίζουν πολύ καλά πως η πραγματική δοκιμασία ξεκινά από την επόμενη ειδική.

Την ίδια ώρα, οι πρώην νικητές Ντακάρ, Carlos Sainz / Lucas Cruz, βασίστηκαν στην τεράστια εμπειρία τους για να περάσουν αλώβητοι από τους αμμόλοφους και να τερματίσουν μια θέση πίσω από τους Despres / Castera (στην 16η).

Οι Loeb / Daniel Elena κινήθηκαν με την ίδια ασφαλή τακτική, αλλά στις αρχές της ειδικής ταλαιπωρήθηκαν από ένα πρόβλημα στα φρένα χάνοντας περίπου πέντε λεπτά.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Stéphane Peterhansel (PEUGEOT 3008DKR Maxi n°300), 11η θέση: «Σήμερα δεν είχα αυτοπεποίθηση στους αμμολόφους. Ο ήλιος ήταν πολύ ψηλά και δεν υπήρχε σκιά για να διαβάσουμε. Επειδή δεν ένιωθα σίγουρος κινηθήκαμε με ασφάλεια και βλέπουμε από την επόμενη ειδική».

Cyril Despres (PEUGEOT 3008DKR Maxi n°308), 15η θέση: «Ήταν μια καλή αρχή, δίχως προβλήματα. Προτιμώ τις μακριές διαδρομές, αλλά όλα πήγαν καλά. Έχω ένα καλό προαίσθημα για την συνέχεια».

Carlos Sainz (PEUGEOT 3008DKR Maxi n°303), 16η θέση: «Σε μία κοντή διαδρομή έχεις περισσότερα να χάσεις παρά να κερδίσεις. Με επιθετική οδήγηση μπορεί να κερδίσεις μερικά δευτερόλεπτα… ή να χάσεις μερικά λεπτά. Αποφασίσαμε να οδηγήσουμε προσεκτικά. Όλα καλά με το PEUGEOT 3008DKR».

Sébastien Loeb (PEUGEOT 3008DKR Maxi n°306), 29η θέση: «Ήταν μια τρομακτική εμπειρία όταν έχασα τα φρένα περίπου τρία χιλιόμετρα πριν ολοκληρώσουμε την διαδρομή. Στη συνέχεια έπρεπε να οδηγήσω πολύ αργά δίχως πολλές φορές να μπορέσω να βλέπω στις κατηφόρες. Ήταν πολύ εύκολο να κάνω το λάθος, δεν το ρισκάραμε και πάμε για ένα νέο ξεκίνημα από την επόμενη ειδική».

Η επόμενη διαδρομή

Από το Pisco τα πληρώματα θα οδηγήσουν για 278 χιλιόμετρα με μόλις 11 χιλιόμετρα «ανάπαυλας». Καθώς τα αυτοκίνητα θα ξεκινήσουν πριν τις μοτοσικλέτες δεν θα υπάρχουν ίχνη για να ακολουθήσουν και να καθοδηγηθούν τα πληρώματα. Μεγάλο ρόλο αναμένεται να παίξει λοιπόν η εμπειρία και η ικανότητα των συνοδηγών, ειδικά στα πρώτα 40 χιλιόμετρα με τα πολλά φαράγγια.