Ραπόρτο Πούτιν σε Μέρκελ για την συμφωνία με τον Ερντογάν

-
208

Τηλεφωνική συνομιλία με την Άγγελα Μέρκελ είχε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν  και, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, συζήτησαν για την διευθέτηση της κρίσης στη Συρία.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος «ενημέρωσε για τη ρωσο-τουρκική συμφωνία που αφορά την σταθεροποίηση της κατάστασης στην αποστρατικοποιημένη ζώνη του Ιντλίμπ και η οποία επιτεύχθηκε στις συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι στις 17 Σεπτεμβρίου».

Σημειώνεται ότι στις συνομιλίες στο Σότσι Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να δημιουργήσουν έως τις 15 Οκτωβρίου μια  αποστρατικοποιημένη ζώνη στην Ιντλίμπ. Επίσης, σύμφωνα με πρόταση της Άγκυρας, θα πρέπει έως τις 10 Οκτωβρίου, από την συγκεκριμένη ζώνη να αποσυρθούν άρματα μάχης, αντιαεροπορικά και πυροβόλα όπλα με τα οποία είναι εξοπλισμένες ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης. Την αποστρατικοποιημένη ζώνη θα ελέγχουν ομάδες περιπολίας του τουρκικού στρατού και τμήματα της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας.

Το Ιντλίμπ είναι η μοναδική επαρχία της Συρίας, η οποία παραμένει υπό τον έλεγχο διαφόρων ένοπλων ομάδων. Στην περιοχή αυτή έχουν μεταφερθεί από άλλες επαρχίες της Συρίας οι αντάρτες και οι οικογένειες, οι οποίοι αρνούνται να καταλήξουν σε συμφωνία με την Δαμασκό και να παραδώσουν τον οπλισμό τους.