Ρέγκλινγκ: 86 δισ. το κόστος περιόδου Βαρουφάκη

-
26

«Εάν η κυβέρνηση στην Αθήνα εφαρμόσει όλες τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις αποφασιστικά, μπορεί η Ελλάδα να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα του ΕΜΣ τον Αύγουστο του 2018».

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ λέγοντας πως η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά της, φτάνει οι χρόνοι ωρίμανσης να επιμηκυνθούν αρκετά και οι υποχρεώσεις να μην υπερβαίνουν το όριο του 15-20% σε σχέση με την οικονομική επίδοση της χώρας.

Ο Ρέγκλινγκ χαιρέτισε την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσίασε η Ελλάδα στο τελευταίο Eurogroup όπως και τις προσπάθειες προσαρμογής. Ανέφερε ότι μέσω του δανεισμού της από τον ESM η Ελλάδα εξοικονομεί σχεδόν 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο λόγω των χαμηλών επιτοκίων.

«Συνολικά η Ελλάδα έχει σήμερα πίσω της εντυπωσιακές προσπάθειες προσαρμογής. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά την έναρξη της κρίσης το 2009 βρισκόταν πάνω από το 15% του ΑΕΠ. Εδώ και δύο χρόνια η χώρα παράγει δημοσιονομικό πλεόνασμα», είπε.

«Εάν με τους εταίρους μας καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι όροι έχουν εκπληρωθεί, μπορεί το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί και να πραγματοποιηθεί μια τελευταία δανειακή εκταμίευση και θα μπορούσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να σκεφτούν να δώσουν στην Ελλάδα περαιτέρω ελαφρύνσεις χρέους, όπως μακρότερους χρόνους αποπληρωμής των δανείων», ανέφερε.

Η Ελλάδα να πληρώσει όλα τα δανεικά, είπε ο Ρέγκλινγκ και αναφέρθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2015, τονίζοντας ότι το Grexit ήταν τότε πιθανό λόγω των πολιτικών της ελληνικής κυβέρνησης στην περίοδο Βαρουφάκη, η οποία κόστισε στη χώρα 86 δισ. ευρώ, όπως υποστήριξε.