Ρήγας για "Προοδευτική Συμμαχία", Τουρκία, "Β. Μακεδονία"

-
103

Η προοδευτική συμμαχία θα απαντήσει στο κυρίαρχο δίλημμα για το αν η πολιτική παραμένει υπόθεση του λαού ή αν θα περάσει στα χέρια οργανωμένων συμφερόντων, σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, αναφερόμενος στη συγκέντρωση στο Γαλάτσι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Όπως είπε «αυτός ο κόσμος, αυτός ο πολιτικός χώρος δίνει απάντηση σε όλους εκείνους που απαξιώνουν την πολιτική, απαξιώνουν τη δημοκρατία, και τις μετατρέπουν σε εργαλείο των οικονομικών ελίτ για επιβολή των επιλογών τους στους λαούς, δίνοντας έδαφος για δράση στην ακροδεξιά και τα νεοναζιστικά μορφώματα, που σηκώνουν κεφάλι σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της ΝΔ «ότι προχωράτε με το "παλιό"(παλιά στελέχη κομμάτων) που κάποτε κατηγορούσατε» ο κ. Ρήγας παρατήρησε ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί. Αλλά πέρα από αυτό, η Προοδευτική Συμμαχία απευθύνεται σε ανθρώπους που είχαν και έχουν μια πολιτική παρουσία με προοδευτικό πρόσημο και δεν φιλοδοξεί σε παρθενογένεση».

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις ο κ. Ρήγας επανέλαβε ότι «δεν κάνουμε πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες άλλωστε όπως έχει αποδείξει η πραγματικότητα αποτυγχάνουν σταθερά τα τελευταία χρόνια να αφουγκραστούν τη λαϊκή ετυμηγορία».

Εκτίμησε δε ότι «ο λαός στις εκλογές θα τεθεί ενώπιον συγκεκριμένου διλλήματος: Αν η προσπάθεια για τη δίκαιη ανάπτυξη, για την Ελλάδα των πολλών θα συνεχιστεί ή αν η χώρα θα επιστρέψει στο παρελθόν, μηδενίζοντας όσα με τόσες θυσίες μαζί καταφέραμε. Είμαι λοιπόν πεπεισμένος πως στην κάλπη, εκεί που χωρίς τη διαμεσολάβηση των κομματικών και ολιγαρχικών συμφερόντων θα εκφραστεί γνήσια η λαϊκή κυριαρχία, οι πολίτες θα δώσουν την απάντησή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η δικαστική έρευνα για την υπόθεση Novartis δικαίωσε την «πολιτική σκόνη» που σηκώθηκε ο κ. Ρήγας επισήμανε ότι πρόκειται για «συγκεκριμένη θεσμική διαδικασία», «δεν πρόκειται περί "πολιτικής σκόνης", αλλά περί πολιτικών και ποινικών ευθυνών».

Αναφορικά με την επικείμενη κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ παραμονές των εκλογών, ο κ. Ρήγας σχολίασε ότι «σύμφωνα με τη λογική της ΝΔ, που ζητάει εκλογές από τους πρώτους μήνες αυτής της κυβέρνησης, όλα όσα νομοθετήσαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια θα μπορούσαν να θεωρηθούν "προεκλογικό". Ας σοβαρευτούν λοιπόν. Εάν κάποιος πιστεύει ότι τον τέταρτο χρόνο της θητείας της μια κυβέρνηση θα πρέπει να σταματά να εργάζεται και δεν πρέπει να νομοθετεί, ας το πει δημόσια». πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα είναι ο κύριος αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε: «Η πολιτική μας εκπορεύεται από το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι πολιτική ισότιμης συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού και δεν είναι πολιτική «ζωνών επιρροής», που εμπνέονται από αυτοκρατορίες του παρελθόντος. Απαντά στο σήμερα, στις ανάγκες και τις αγωνίες των λαών μας. Από αυτή τη συνεργασία ενισχύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή και ευρύτερα».

Τέλος για το θέμα της επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με δεδομένη τη συνέχιση των προκλήσεων από την πλευρά της γείτονος, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε ότι «τα ΜΟΕ δεν λύνουν προβλήματα, αποτρέπουν όμως τις εντάσεις -εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση- και διαμορφώνουν το έδαφος για τυχόν μελλοντική επίλυσή τους».

Επανέλαβε δε ότι «η Τουρκία δείχνει διαχρονικά μια συνέπεια σε επιθετικές συμπεριφορές. Διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να αποτρέψουμε ή και να ακυρώσουμε οποιαδήποτε ενέργεια οδηγεί σε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Ωστόσο στρατηγική επιλογή μας είναι η ειρηνική συνύπαρξη και η συνεργασία με την Τουρκία, όχι επειδή απλά είναι αναγκαιότητα, αλλά και επειδή συνιστά τη μόνη επιλογή προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Η υπόθεση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης παραμένει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο», κατέληξε.