Ρωσία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά Αμερικανού επιχειρηματία

-
60

Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας απήγγειλε κατηγορίες κατά του Αμερικανού επενδυτή και ιδρυτή του επενδυτικού ομίλου Baring Vostok και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας Vostotsni Μάικλ Κάλβι, που κατηγορείται για απάτη και υπεξαίρεση 2,5 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (33 εκ. ευρώ).

O ίδιος ο Κάλβι «αρνήθηκε τις κατηγορίες όπως και να δώσει οποιαδήποτε κατάθεση, καθώς θέλει να συμβουλευθεί τον συνήγορο υπεράσπισής του για να καθορίσει την στάση του» δήλωσε ο δικηγόρος του Ντμίτρι Κλετοτσκιν.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι προσβλέπει ότι στην υπόθεση του Μάικλ Κάλβι θα αποκατασταθεί η αλήθεια και πως η υπόθεση δεν θα επηρεάσει το επενδυτικό κλίμα στην Ρωσία

«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε και δεν σχολιάζουμε ποτέ τις ενέργειες των δικαστικών αρχών. Δεν έχουμε αμφιβολίες για το ότι μετά την έρευνα θα αποκατασταθεί η αλήθεια», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους υπογραμμίζοντας ότι «εκτός του δικαστηρίου, κανείς δεν μπορεί να αποκαλέσει τον Μάικλ ένοχο».

« Επίσης πιστεύουμε», είπε ο Πεσκόφ, «ότι οι ενέργειες αυτές των δικαστικών αρχών σε σχέση με τον Μάικλ Κάλβι δεν θα επηρεάσουν με κανένα τρόπο το επενδυτικό κλίμα στην Ρωσική Ομοσπονδία , επειδή η Ρωσική Ομοσπονδία ενδιαφέρονταν και εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να υπάρχει ένα όσον το δυνατόν άνετο κλίμα για τους ξένους επενδυτές».

Σχολιάζοντας την έκκληση του συνηγόρου των επιχειρηματιών της Ρωσικής Ομσοπονδίας Μπορίς Τιτόφ, ότι πρέπει να αλλάξουν τα περιοριστικά μέτρα σε βάρος του Μάικλ Κάλβι, ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι η έκκληση αυτή συνάδει με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση ότι ο επιχειρηματικός κόσμος «δεν πρέπει διαρκώς να λειτουργεί υπό τον φόβο ότι θα διωχθεί», αλλά πρόσθεσε ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Στο μεταξύ η αμερικανική πρεσβεία στην Μόσχα σε ανακοίνωση της διαμαρτύρεται στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απαιτώντας να έχει άμεση προξενική επαφή με τον Μάικλ Κάλβι. «Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέχρι σήμερα δεν εκπληρώνει τους όρους της διμερούς προξενικής συμφωνίας και δεν μας παρείχε την δυνατότητα να παράσχουμε προξενική συνδρομή στον δικό μας πολίτη» αναφέρει η αμερικανική πρεσβεία, επισημαίνοντας ότι « Επιμένουμε να έχουμε άμεση επαφή σε προξενικό επίπεδο με τον Αμερικανό πολίτη Μάικλ Κάλβι».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Μόσχα, ανακοίνωσε ότι το «ζήτημα των επαφών Αμερικανών διπλωματών με τον Μάικλ Κάλβι, « βρίσκεται στην αρμοδιότητα των δικαστικών αρχών»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του μιλώντας σήμερα στην Μόσχα ενώπιον της Ένωσης Ευρωπαίων Επιχειρηματιών, δήλωσε πως όλες οι περιστάσεις που αφορούν την υπόθεση του Μάικλ Κάλβι θα ληφθούν υπόψιν, επισημαίνοντας ότι «η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο αρκετά έντονων συζητήσεων και σχολίων».

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη ότι ποτέ δεν συναντήθηκε με τον Κάλβι, ο οποίος στην ουσία δεν ξεχώρισε και τόσο για τις δημόσιες εμφανίσεις του. «Όμως αυτά που λένε για τον ίδιο, άνθρωποι προς τους οποίους τρέφω βαθύ σεβασμό, τα έχω ακούσει όπως τα έχουν ακούσει και πολλοί» δήλωσε ο Λαβρόφ για τον Μάικλ Κάλβι.