Ρωσική εμπλοκή στην δολοφονία του αδελφού του Κιμ καταγγέλλουν οι ΗΠΑ

-
62

Κατηγορίες προς την Μόσχα ότι βοήθησε τις μυστικές υπηρεσίες της Βόρειας Κορέας στην δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ, αδερφού του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, απηύθυνε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέϊλι.

Μιλώντας στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με  θέμα τις κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ, η Χέϊλι ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα παρέδωσε στην Βόρεια Κορέα «βιολογικές ουσίες» την εποχή της εκτέλεσης του αδελφού του Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία βοηθάει την Βόρειο Κορέα να παρακάμψει το καθεστώς των κυρώσεων,  προμηθεύοντας την με πετρέλαιο, κάτι που συνιστά παραβίαση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την  ίδια ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας τόνισε ότι η χώρα του εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, αν και προειδοποίησε ότι η αντιπαράθεση με την Πιονγιάνγκ μπορεί να έχει «ολέθριο τέλος». Για τον λόγο αυτό, απηύθυνε έκκληση να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να μείνει ενωμένο στο ζήτημα αυτό.