Σαν τη γάτα με το ποντίκι

-
3

Να μην αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της πόλης Αφρίν, στη Συρία, κάλεσαν οι ΗΠΑ την Τουρκία, επισημαίνοντας παραλλήλως ότι η Άγκυρα θα πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένη στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

α καλούσαμε τους Τούρκους να μην κάνουν οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια. Δεν θέλουμε να εμπλακούν σε βίαιες ενέργειες, αλλά να παραμείνουν επικεντρωμένοι στο Ισλαμικό Κράτος", τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ενδείξεις ότι η Τουρκία προετοιμάζεται να πλήξει τις κουρδικές δυνάμεις στην Αφρίν.

Την ίδια ώρα, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στις κουρδικές περιοχές, στη βόρεια Συρία, καταγγέλλοντας τις απειλές της Άγκυρας για επικείμενη επίθεση. Οι διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές κουρδικές πόλεις, και στο Αφρίν, όπου παρά την βροχή, βγήκαν στους δρόμους περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι.

Φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Κάτω ο Ερντογάν» και «Με την ψυχή και το αίμα μας, είμαστε μαζί σου Αφρίν» και κρατώντας κουρδικές σημαίες, λάβαρα των YPG (Δυνάμεις Προστασίας του Λαού) και πορτρέτα του Οτζαλάν, οι διαδηλωτές έδωσαν την δική τους απάντηση στις απειλές του Ερντογάν.

Προειδοποιεί και η Δαμασκός

Νωρίτερα η κυβέρνηση της Συρίας προειδοποίησε την Άγκυρα να μην ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή, τονίζοντας ότι οι συριακές αντιαεροπορικές δυνάμεις είναι έτοιμες να αμυνθούν.

«Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα έχει αποκαταστήσει την πλήρη ισχύ της και είναι έτοιμη να καταστρέψει στόχους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στους αιθέρες της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ Μεκντάντ. Πρόσθεσε ακόμη ότι η στρατιωτική δράση εκ μέρους της Άγκυρας θα περιπλέξει τον ρόλο της Τουρκίας στις διπλωματικές προσπάθειες και θα την βάλει «στο ίδιο επίπεδο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Από την πλευρά του πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ανέφερε κατηγορηματικά  ότι η Τουρκία θα επέμβει στις περιφέρειες Αφρίν και Μανμπίτζ για να αντιμετωπίσει τις πολιτοφυλακές των Κούρδων (YPG). Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι η Άγκυρα θα συντονιστεί με τη Μόσχα και την Τεχεράνη για μια αεροπορική επιχείρηση στην Αφρίν.

Η υποστήριξη της Ουάσινγκτον στην πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας εξόργισε την Άγκυρα, ιδιαίτερα από την στιγμή που ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός στην Συρία ανακοίνωσε, ότι θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας μεθοριακής δύναμης 30.000 μελών, συμπεριλαμβανομένων και των Κούρδων.

Οι Αμερικανοί, με νεότερες δηλώσεις, προσπάθησαν να καθησυχάσουν την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι αυτή η νέα δύναμη δεν συνιστά έναν νέο «στρατό» ούτε μια συμβατική δύναμη συνοριοφυλακής. Στην αντίδρασή της η Άγκυρα χαρακτήρισε «σημαντική» την εξέλιξη, πρόσθεσε όμως, ότι δεν θα μείνει σιωπηλή, αν οποιαδήποτε δύναμη απειλήσει τα σύνορά της. Ήδη τουρκικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί και στις δύο πλευρές της Αφρίν, η οποία ελέγχεται από τις YPG, ενώ ο συριακός στρατός ελέγχει εδάφη προς νότον.