Σχεδόν 400 δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, συνδικαλιστές δολοφονήθηκαν…

Σχεδόν 400 δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, συνδικαλιστές δολοφονήθηκαν…

Τουλάχιστον 397 δημοσιογράφοι, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνδικαλιστές δολοφονήθηκαν μόνο τους πρώτους δέκα μήνες του 2018, καταγράφει η νέα Έκθεση του ΟΗΕ για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. «Από την 1η Ιανουαρίου ως την 31η Οκτωβρίου 2018, τα Ηνωμένα Έθνη κατέγραψαν και επαλήθευσαν 397 δολοφονίες υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων και συνδικαλιστών σε 41 χώρες», αναφέρει η έκθεση.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα στοιχεία σηματοδοτούν την πολύ ανησυχητική αύξηση του επιπέδου της βίας: κατά μέσον όρο, εννέα άνθρωποι δολοφονούνταν καθημερινά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, από ένα θύμα την ημέρα κατά μέσον όρο την περίοδο 2015-2017. Σύμφωνα με το κείμενο, οι εργαζόμενοι σε ΜΜΕ αποτελούν περί το 25% των θυμάτων και οι περισσότερες δολοφονίες διαπράχθηκαν σε χώρες όπου δεν εκτυλίσσονται ένοπλες συρράξεις.

Τα μισά και πλέον από τα θύματα ασχολούνταν με ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τη γαιοκτησία και τις επιπτώσεις επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, μεταξύ άλλων, ενώ το ένα στα δέκα θύματα ήταν γυναίκες, αναφέρει η έκθεση.

«Εάν τα κράτη-μέλη δεν εκπληρώσουν τη διεθνή υποχρέωσή τους να προστατεύουν εκείνους που υψώνουν το ανάστημά τους για να υπερασπιστούν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες άλλων, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δημοσιογράφοι και οι συνδικαλιστές θα συνεχίσουν να πέφτουν θύματα δολοφονιών σε όλο τον κόσμο», προειδοποιεί η έκθεση.

Το κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο του δεκαήμερου πολιτικού φόρουμ υψηλού επιπέδου που άρχισε νωρίτερα χθες στη Νέα Υόρκη και έχει σκοπό να αποτιμηθούν οι πρόοδοι και οι προκλήσεις στον δρόμο για την επίτευξη 17 ΣΒΑ ως το 2030. Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η οποία υιοθετήθηκε το 2015, περιλαμβάνει στόχους για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων οι οποίες συνδέονται ιδίως με την κλιματική αλλαγή και τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την ευημερία, τη φτώχεια, τις ανισότητες κ.ά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι