Σεντένο: Ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις πέραν πολιτικής αλλαγής

-
10

"Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα αλλά η διαδικασία θα είναι μακρά. Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να την εκπληρώσει. Είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας να αναπτυχθεί η οικονομία με βιώσιμο τρόπο".

Αυτό τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή». "Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πλήρως την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων καθώς η μακροπρόθεσμη προοπτική της ανάπτυξης είναι υψίστης σημασίας. Αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι η επιστροφή σε μη βιώσιμες πολιτικές", αναφέρει.

Ο ίδιος καλεί όλους τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας να καταλάβουν ότι μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη θα πρέπει να διασφαλίζεται ακόμα και όταν αλλάζει ο πολιτικός κύκλος. "Θα ήθελα να δω ευρεία υποστήριξη στο σχέδιο της ανάπτυξης. Θα ενίσχυε την αξιοπιστία της Ελλάδας καθώς προχωράει εμπρός", είπε.

Τονίζε επίσης ότι το Eurogroup του Μαΐου θα είναι σημαντικό για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και προσθέτει ότι η επιτυχημένη έξοδος από το πρόγραμμα είναι και μία προϋπόθεση για περισσότερη ελάφρυνση του χρέους. Ο Σεντένο αναφέρει ότι το γεγονός πως το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα το 2017 είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό που προβλέφθηκε στο πρόγραμμα «είναι αρκετά καθησυχαστικό για τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών, και το λαμβάνουμε υπόψη μας».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο σφιχτής επιτήρησης με αυστηρούς όρους για την ελληνική πλευρά στη μεταμνημονιακή εποχή, ο πρόεδρος του Eurogroup λέει ότι υπάρχουν δεσμεύσεις. "Η υλοποίησή τους πλέον θα υπόκειται μόνο στις ελληνικές αρχές και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά από την περίοδο του μνημονίου", καταλήγει.