«Σμήνος» σεισμικών δονήσεων στο Κιλκίς

-
5

Αρκετές σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν στην διάρκεια της νύχτας  βόρεια-βορειοδυτικά του Κιλκίς, σύμφωνα με το  Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με τον μεγαλύτερο σεισμό, 4,7 ρίχτερ, να σημειώνεται στις 6.24.

Η πρώτη δόνηση ήταν μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και  σημειώθηκε στις 00:13 σε απόσταση 28 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοδυτικά του Κιλκίς, ενώ ακολούθησαν αρκετές ασθενείς δονήσεις κάτω των 4 Ρίχτερ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές, οι σεισμολόγοι ωστόσο εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το αν ο σεισμός των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

Για «σμήνος» σεισμών έκανε λόγο ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, σημειώνοντας ότι «είναι κάτι που παρατηρείται πολλές φορές στον ελληνικό χώρο και έχει να κάνει με τα ρήγματα της περιοχής». Πρόσθεσε επίσης ότι «οι σεισμοί δεν θα σταματήσουν αμέσως. Θα υπάρξει εξέλιξη της δραστηριότητας», εξέφρασε επιφυλάξεις και  συμβούλεψε τους κατοίκους της περιοχής να μην μπουν σε παλιά σπίτια.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ σχολίασε ιδιαίτερα το κλιμακούμενο μέγεθος των σεισμικών δονήσεων που καταγράφηκαν στην ίδια περιοχή. Απέφυγε τέλος να χαρακτηρίσει την δόνηση των 4,7 Ρίχτερ ως την κύρια δόνηση, εξηγώντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να δώσει σεισμούς μεγαλύτερου μεγέθους.

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Σισμανίδης, ανέφερε ότι, αν και ο πρωινός σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός, δεν υπάρχει καμία ανησυχία στους κατοίκους, και σημείωσε ότι ο Δήμος είναι σε ετοιμότητα και συνεργάζεται με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Στρατό και την Αντιπεριφέρεια Κιλκίς.