Σόιμπλε: Και χωρίς κυβέρνηση δεν είναι καταστροφή

-
0

«Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για ένα νέο μεγάλο συνασπισμό. Η Γερμανία έχει ιδιαίτερο συμφέρον από μια σταθερή κυβέρνηση. Εάν καταστεί δυνατό καλώς, εάν όμως δεν γίνει δεν αποτελεί και καταστροφή. Μπορεί να γίνει και διαφορετικά».

Με αυτήν την σιβυλλική δήλωση σχολίασε ο Χριστιανοδημοκράτης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την κατάσταση στην Γερμανία, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Focus».

Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο προβληματισμός στους κόλπους των σοσιαλδημοκρατών, ενόψει του έκτακτου συνεδρίου το Σαββατκύριακο στη Βόννη.

«Για μένα δεν υπάρχει αμφιβολία πως το κόμμα πρέπει να ανανεωθεί. Αυτό όμως είναι κατά την άποψή μου δυνατόν και αν συμμετέχουμε στην κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες» είπε η Μάλου Ντράιερ, πρωθυπουργός του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο, σε συνέντευξή της στο περιοδικό Spiegel, αντικρούοντας απόψεις εντός του κόμματος, οι οποίες προτιμούν να γίνει απαραιτήτως εκτός κυβερνήσεως. «Αυτό ίσως να είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας από προηγούμενες συμμετοχές σε κυβερνήσεις. Ο ρομαντισμός της αντιπολίτευσης δεν αποτελεί όμως λύση», πρόσθεσε η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

«Εάν το έκτακτο συνέδριο κλείσει την πόρτα σε ένα νέο συνασπισμό, θα γίνουν αργά ή γρήγορα νέες εκλογές. Το SPD εκτίθεται έτσι σε μεγάλο κίνδυνο. Δεν αποτελεί φυσικό νόμο ότι θα λάβει τις ίδιες ψήφους που ελάμβανε μέχρι τώρα. Μπορεί το αποτέλεσμα να γίνει ακόμα χειρότερο», είπε ο Στέφαν Βάιλ, επίσης σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Βερολίνου «Tagesspiegel».

Παραλλήλως, ο Τόρστεν Σέφερ-Γκιούμπελ αντιπρόεδρος του SPD δήλωσε στην «Rhein-Neckar-Zeitung» ότι «σε περίπτωση μεγάλου συνασπισμού μπορούν να επιτευχθούν πολλά για τους πολίτες», τασσόμενος έτσι υπέρ του Ναι στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες.