Spigel: Κανονικά γερμανικά όπλα στον Κόλπο παρά την Υεμένη

Spigel: Κανονικά γερμανικά όπλα στον Κόλπο παρά την Υεμένη

Η κυβέρνηση της Γερμανίας εννοεί να συνεχίσει να εξάγει όπλα στη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο στην Υεμένη, παρά τις εντάσεις στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο για το ζήτημα, αποκάλυψε το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel.

Δεν θα επιβληθεί εμπάργκο όπλων στις χώρες που συμμετέχουν στον πόλεμο στην Υεμένη, κατά τις πληροφορίες που δημοσίευσε το Σπίγκελ στον ιστότοπό του. Το περιοδικό επικαλείται κυρίως μια επιστολή για το ζήτημα που απηύθυνε το υπουργείο Οικονομίας σε ένα μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), τον Τόμας Χίτσλερ.

Η είδηση καταγράφεται την ώρα που η Σαουδική Αραβία δέχεται πιέσεις να δώσει εξηγήσεις για την τύχη ενός σαουδάραβα δημοσιογράφου που εξαφανίστηκε στις αρχές Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη, μετά την αποκάλυψη στοιχείων που υποδεικνύουν πως απήχθη ή δολοφονήθηκε από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του βασιλείου.

Ένας από τους όρους της συμφωνίας για τη συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και το SPD προέβλεπε ότι δεν θα γίνονταν παραδόσεις όπλων στις αντιμαχόμενες πλευρές στον πόλεμο της Υεμένης, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας. «Δεν θα εγκρίνουμε άδειες εξαγωγής (όπλων) προς τις χώρες οι οποίες εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Υεμένη», ανέφερε η συμφωνία που υπεγράφη τον Μάρτιο.

Ωστόσο η κυβέρνηση της Γερμανίας πλέον σκοπεύει — σύμφωνα με την επιστολή που έλαβε το στέλεχος του SPD — να «συνεχίσουν να λαμβάνονται κατά περίπτωση οι αποφάσεις για τις άδειες εξαγωγής» όπλων, ανάλογα με το είδος τους. Σύμφωνα με το Σπίγκελ, το ζήτημα έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD στην Μπούντεσταγκ. Πολλά στελέχη της ΚΟ του SPD έφθασαν στο σημείο να κατηγορήσουν τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος ανήκει στο δικό τους κόμμα, ότι υποκύπτει στις απαιτήσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Το Βερολίνο και το Ριάντ τερμάτισαν μόλις στα τέλη Σεπτεμβρίου την κρίση στις σχέσεις τους που διαρκούσε σχεδόν έναν χρόνο. Το Ριάντ είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή του στη Γερμανία τον Νοέμβριο του 2017, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του τότε Γερμανού ΥΠΕΞ, του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είχε αφήσει να εννοηθεί πως ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι, που είχε μόλις παραιτηθεί, κρατείτο παρά τη θέλησή του στη σαουδαραβική πρωτεύουσα.

Η Σαουδική Αραβία επενέβη τον Μάρτιο του 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη, επικεφαλής μιας στρατιωτικής συμμαχίας διαφόρων κρατών, στο πλευρό της κυβέρνησης και εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι