Στα «χαρακώματα» για την Novartis

-
4

Πολεμικό κλίμα επικρατεί στην αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης για το θέμα της Novartis, ιδιαίτερα μετά την κοινοποίηση της κυβερνητικής θέσης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Τα πολιτικά πρόσωπα που κατονομάζονται στη δικογραφία περνούν στον δεύτερο γύρο της αντεπίθεσής τους, στρέφοντας αυτή την φορά τα βέλη τους στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, καθώς μιλούν πλέον για σκευωρία στημένη από τον ίδιο τον Τσίπρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, διαμηνύει για άλλη μία φορά ότι «θα πάει τους συκοφάντες μέχρι τέλους», καταθέτοντας μηνύσεις, ενώ αφήνει βαρύτατες αιχμές για τους χειρισμούς της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Σε άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, ο Γιάννης Στουρνάρας κάνει ένα βήμα παραπάνω, εκτιμώντας ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, κατά πάσα πιθανότητα, τελούν υπό καθεστώς εκβίασης και ότι τους έχει ζητηθεί «να πουν αυτές τις αναίσχυντες συκοφαντίες», όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει τις καταθέσεις τους.

Για «λαθρεμπόριο λάσπης» κάνει λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προεξοφλώντας ότι σύντομα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης θα ασχοληθούν με το θέμα, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος, με άρθρο του στα ΝΕΑ, μιλά για «πολιτική αλητεία κατ' απομίμηση του κομπανιέρο Μαδούρο».

Επίθεση στον πρωθυπουργό, με δηλώσεις του στον Σκάι, εξαπολύει και ο Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας παραλλήλως ανεπίτρεπτο το αίτημα που διατύπωσε η εισαγγελέας διαφθοράς. «Η κα Τουλουπάκη έχει στείλει χαρτί στο FBI αίτημα να κάνει έρευνα για τους υπουργούς λες και έχει δικαίωμα ως εισαγγελέας να κάνει κάτι τέτοιο», τόνισε ο ίδιος.

Εισαγγελείς: Τηρήσαμε πιστά το γράμμα του νόμου

Την Παρασκευή με ανακοίνωσή τους η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και οι εισαγγελείς που χειρίζονται την έρευνα τόνιζαν ότι τήρησαν "πιστά το γράμμα του νόμου". Αφορμή για την έκδοση ανακοίνωσης στάθηκαν δημοσιεύματα, αλλά και αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, σχετικά με την νομιμότητα του καθεστώτος προστασίας στους τρεις μάρτυρες και για υποτιθέμενη παρουσία εισαγγελικών λειτουργών σε συσκέψεις με κυβερνητικά στελέχη.

Η ανακοίνωση της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων Εισαγγελέων Διαφθοράς Χρήστου Ντζούρας και Στέλιου Μανώλη αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ουδέποτε συμμετείχαμε σε κοινή σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ή με οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό στέλεχος για την υπόθεση Novartis. Οι μάρτυρες τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας τηρώντας πιστά το γράμμα του νόμου. Το τμήμα της δικογραφίας που αφορά σε πολιτικά πρόσωπα υποβλήθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως είχαμε εκ του Συντάγματος υποχρέωση».

Παραλλήλως από την Εισαγγελία Διαφθοράς διευκρινίζεται ότι η έρευνα που διενεργείται στην Ελλάδα για την Novartis είναι «παράλληλη και όχι κοινή» με έρευνες που διενεργούνται από άλλα κράτη.

Προανακριτική εισηγείται ο Τσίπρας

Την επιλογή της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της Novartis ανακοίνωσε την Παρασκευή στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι αυτή είναι η πρόταση του Πρωθυπουργού προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα συνεδριάσει την Δευτέρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες για όλα τα πολιτικά πρόσωπα, με δεδομένο το σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας των εμπλεκομένων, και χαρακτήρισε υποχρέωση της κυβέρνησης την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες συσκέψεις του πρωθυπουργού με το Προεδρείο της ΚΟ, αλλά και με το Πολιτικό Συμβούλιο, στις οποίες εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα, αλλά και όλες οι δυνατότητες για τον χειρισμό της σοβαρής αυτής υπόθεσης.

Στα ανώτατα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ωστόσο και φωνές που τάσσονται υπέρ της αναπομπής της δικογραφίας στην Δικαιοσύνη, προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το οποίο αποτελεί διαρκές έγκλημα. Και αυτό γιατί η προανακριτική, αυτό που αναμένεται να διαπιστώσει είναι ότι τα αδικήματα που θα ερευνά (απιστία και δωροδοκία) έχουν παραγραφεί βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Ο σεβασμός στο κράτος δικαίου δεν μπορεί να είναι α λα καρτ

«Δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία αλλά για μια πολύκροτη υπόθεση που θα απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα για αρκετά χρόνια», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «αναμφισβήτητα και πανθομολογούμενα αποτελεί διεθνές σκάνδαλο, καθώς τεκμηριώνεται ότι η εταιρεία είχε αναπτύξει πρακτικές διαφθοράς σε μια σειρά από χώρες και αυτή τη στιγμή διεξάγονται αστυνομικές ή δικαστικές έρευνες σε τουλάχιστον 20 κράτη σε όλο τον κόσμο».

Ανέφερε ακόμη ότι  «ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι α λα καρτ» και επισήμανε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και «να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της και απόλυτη και ρητή αμφισβήτηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της».

Η τοποθέτηση του κ. Τζανακόλουλου είχε και αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον οποίο είπε ότι πρώτος απ' όλους, όπως και τα στελέχη της ΝΔ πρέπει να σεβαστούν τις αρχές του κράτους δικαίου. Ανέφερε μάλιστα ότι στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τις τελευταίες ημέρες τελώντας σε προφανή πολιτικό πανικό εκσφενδονίζουν απειλές επιχειρώντας να πλήξουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της δικαιοσύνης ή ακόμη, πράγμα που δεν θέλω να το πιστέψω, και να τρομοκρατήσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες, αλλά και τις εισαγγελικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση».

Επιμένει στην «σκευωρία» η ΝΔ

Την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης ζητά η ΝΔ, εξαπολύοντας παραλλήλως επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί για σκευωρία και προσπάθεια σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων.

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η εκπρόσωπος του κόμματος  υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ένα χρόνο πριν, στην οποία υποστήριξε στη Βουλή ότι «ανοίγει η υπόθεση Novartis», την αιφνιδιαστική παραίτηση Ράικου στις 14 Μαρτίου του 2017 και τις καταγγελίες της ότι δεν λαμβάνει θεσμική προστασία. Αναφέρθηκε επίσης σε δημοσίευμα εφημερίδας, ένα χρόνο πριν, στο οποίο γινόταν λόγος για εμπλοκή πρώην πρωθυπουργού στην υπόθεση.

Η εκπρόσωπος της ΝΔ επέμεινε στην άποψη ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στην Δικαιοσύνη, επικαλέστηκε για άλλη μία φορά την θεωρία περί «πολωνοποίησης» και κάλεσε πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, τον ίδιο τον πρωθυπουργό να απαντήσει πως γνώριζε στοιχεία της δικογραφίας ένα χρόνο πριν αυτά φτάσουν στη Βουλή.

Τι λέει ο Αβραμόπουλος

«Για μία σκοτεινή υπόθεση που υπονομεύει τους θεσμούς και την αξιοπρέπεια πολιτικών προσώπων» έκανε λόγο σε συνέντευξη τύπου ο Δημήτρης Αβραμόπουλου, υποστηρίζοντας ότι αυτή η «θλιβερή και άθλια υπόθεση» δεν τον αγγίζει.

Ο Έλληνας Επίτροπος, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται κατά την θητεία του στο υπουργείο Υγείας, επέμεινε στις απόψεις για «κουκουλοφόρους μάρτυρες» και προανήγγειλε ότι εκτός από την μηνυτήρια αναφορά θα καταθέσει και αίτημα στον Άρειο Πάγο για την ανάκληση της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα.

Εξέφρασε, πάντως, την εμπιστοσύνη του στους Έλληνες δικαστές, και έδωσε διευκρινίσεις για τις δύο μεγάλες υποθέσεις που χειρίστηκε ως υπουργός Υγείας.

Σε ότι αφορά τον διαγωνισμό για τον μοριακό έλεγχο αίματος είπε ότι με δική του εισήγηση δεν έγινε από το υπουργείο, αλλά από διακομματική επιτροπή της Βουλής, ενώ για το αυξημένο κόστος είπε ότι περιελάμβανε πέρα των αντιδραστηρίων το κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης και προσωπικού.

Για τη γρίπη Η1Ν1 και τα εμβόλια, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι εκείνη την περίοδο υπήρχε παγκόσμιο πανικός και ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ ακολούθησε τις συμβουλές διεπιστημονικής επιτροπής. Ανέφερε ακόμη ότι η υπόθεση διερευνήθηκε τρία χρόνια μετά και με απόφαση των εισαγγελέων τέθηκε στο αρχείο, καθώς και ότι την απόφαση επικύρωσε η εισαγγελέας εφετών εγκλημάτων διαφθοράς. Διερωτήθηκε μάλιστα,  αν η τωρινή έρευνα έλαβε υπόψη της τον τότε χειρισμό. Είπε τέλος ότι ο μάρτυρας ψεύδεται και ότι η δεύτερη παραγγελία δεν έγινε από την Novartis, η οποία είχε δηλώσει αδυναμία προσφοράς, αλλά από την  Glaxo.

Στήριξη από Καραμανλή

Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή τονίζεται, ότι σε σχέση με τα μεγάλης σημασίας θέματα του μοριακού ελέγχου του αίματος και της αντιμετώπισης της πανδημίας της γρίπης, οι επισημάνσεις του κ. Αβραμόπουλου ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα.