Στη ΔΕΘ ο Τσίπρας, εγκαινίασε το περίπτερο των ΗΠΑ

-
41

Κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας πήγε το πρωί στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εγκαινίασε το περίπτερο 13 των ΗΠΑ, που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα.

Οι ΗΠΑ θέλουμε να είναι και θα είναι αρωγός της προσπάθειας μας να δώσουμε μια νέα πνοή στην ελληνική οικονομία, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε μια εύθραυστη ευρύτερη περιοχή» και επισημαίνοντας ότι «ως πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ως χώρα που μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, ανοίγει τις πύλες της στη νέα εποχή».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ θα αποτελέσει το καλύτερο θεμέλιο μιας νέας προοπτικής για την χώρα και την ευρύτερη περιοχή και αποκάλυψε ότι στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον είχε συζητήσει με τον Πρόεδρο Τραμπ «για την πολύ μεγάλη σημασία η πρώτη ΔΕΘ μετά την έξοδο της Ελλάδας από την 8ετή περιπέτεια των προγραμμάτων προσαρμογής που σηματοδοτεί και την επάνοδο της χώρας και της οικονομίας στην ανάκαμψη, να φιλοξενήσει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ».

Ο πρωθυπουργός τόνισε τέλος ότι «αφήνουμε πίσω μας την ύφεση και τη λιτότητα και μπορούμε πλέον να ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου

«Είναι μεγάλη μου τιμή να εκπροσωπώ την κυβέρνηση Τραμπ στην 83η ΔΕΘ», είπε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γούιλμπουρ Ρος κατά τα εγκαίνια του αμερικανικού περιπτέρου στην Διεθνή Έκθεση.

Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε και αυτός ότι τον περασμένο Οκτώβριο Τραμπ και Τσίπρας συζήτησαν την εκπροσώπηση των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για τα εγκαίνια του αμερικανικού περιπτέρου με 55 εκθέτες.  Ανέφερε ακόμη ότι μια ευρεία γκάμα βιομηχανιών είναι έτοιμες να συνεργαστούν με ελληνικές επιχειρήσεις  και σημείωσε ότι υπάρχουν δυνατότητες διεύρυνσης των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στον τομέα της Ενέργειας.

Ιστορική ΔΕΘ

Νωρίτερα, στην συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ιστορική» την φετινή έκθεση, επειδή,  όπως είπε, μέχρι τώρα οι πρωθυπουργοί παρουσίαζαν τα σχέδιά τους προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις των δανειστών, ενώ φέτος ο ίδιος μπορεί να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο, στο πλαίσιο βεβαίως των συμφωνηθέντων με την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι το όραμά του για την Θεσσαλονίκη και την Μακεδονία είναι να αποτελέσει την καρδιά της βιομηχανικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας.  Παραλλήλως αναφέρθηκε και στην συμφωνία των Πρεσπών για την οποία είπε ότι θα δώσει ευκαιρίες στην Θεσσαλονίκη να γίνει η πραγματική οικονομική και εμπορική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

Τέλος εξέφρασε την συμφωνία του με το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ που παρουσίασε ο πρόεδρός της Τάσος Τζήκας και σύμφωνα με τυο χρονοδιάγραμμα ολοκληρώνεται το 2026.