Στη φυλακή Τούρκος σκηνοθέτης ελέω Ερντογάν

-
93

Τούρκος κινηματογραφιστής καταδικάστηκε σήμερα ως τρομοκράτης για ταινία του στην οποία παρουσιάζεται ο Ερντογάν με ένα πιστόλι να τον σημαδεύει ενώ γύρω του κείτονται νεκρά τα μέλη της οικογένειάς του.

Ο Αλί Αβτζί συνελήφθη πέρυσι μετά την κυκλοφορία του τρέιλερ για την ταινία του "Αφύπνιση", η οποία στηρίχθηκε στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016, κατά το οποίο περισσότεροι από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία.

Το τρέιλερ προκάλεσε δημόσια κατακραυγή καθώς έδειχνε την οικογένεια του Ερντογάν, μεταξύ των οποίων τον γαμπρό του και υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ να πυροβολείται και να σκοτώνεται, όπως και αξιωματικό του στρατού να σημαδεύει με όπλο τον πρόεδρο στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, ενώ αυτός κάνει την προσευχή του.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τον Αβτζί σε κάθειρξη έξι ετών και τριών μηνών για συμμετοχή στο δίκτυο Γκιουλέν.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Αβτζί ότι επιχείρησε "να κατευθύνει τη δημόσια αντίληψη σε ευθυγράμμιση με τους βασικούς στόχους τρομοκρατικής οργάνωσης" μέσω της ταινίας του.