Στη Βουλή η Προανακριτική για το σκάνδαλο Novartis

-
0

Με τοποθετήσεις βουλευτών, αλλά και των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο Novartis συνεχίζεται στην Βουλή η συζήτηση της κυβερνητικής πρότασης για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Τα πνεύματα άναψαν επικίνδυνα, όταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, αντέδρασε έντονα, μετά την ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.  «Δεν μπορείτε να πάρετε μερική ενημέρωση του φακέλου και το ξέρετε, άρα αυτό που κάνατε είναι άτυπο. Αυτή είναι παραβίαση του Συντάγματος» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Κατηγόρησε στην συνέχεια τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης ότι φοβάται να ανοίξει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του. Ο κ. Γεωργιάδης διερωτήθηκε «μήπως γιατί μιλάγατε με την κ. Τουλουπάκη 25 φορές την ημέρα;.  Θα ανοίξουμε τα τηλέφωνα σας κ. υπουργέ και αν δε φοβάστε ανοίξτε τα μόνος σας. Αλλά αν τα ανοίξετε, θα πάτε φυλακή. Γι’ αυτό σκύβετε το κεφάλι, αλλά θα έρθει και αυτή η ώρα». Για επικοινωνιακό σόου έκανε λόγο στην ανταπάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέροντας ότι θα ανοίξει τα τηλέφωνά του όταν έρθει η δικογραφία στη Βουλή για τη μήνυση σε βάρος του.

Στουρνάρας: Αισχρές συκοφαντίες

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας απέκρουσε τις κατηγορίες που προσάπτουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατά της συζύγου του και της εταιρείας της. Αναφερόμενος στις καταγγελίες προς το πρόσωπό του, ο Γιάννης Στουρνάρας τις χαρακτήρισε αισχρές και ζήτησε να προχωρήσει η προανακριτική επιτροπή για να μην μείνουν αιωρούμενες.

Μιλώντας για τη σύζυγό του και την εταιρεία της, ανέφερε πως παρέχει μεταξύ άλλων συμβουλευτική και οργάνωση συνεδρίων στο χώρο της υγείας, έναν χώρο –όπως είπε– τον οποίο υπηρετεί για 34 χρόνια από διάφορες θέσεις. Υπογράμμισε ακόμη ότι οι χορηγίες της Novartis στα συνέδρια της εταιρείας της συζύγου του, δεν διαφέρουν από τις υπόλοιπες.

Για ανυπόστατα ψεύδη και συκοφαντίες έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος από το βήμα της Βουλής για το θέμα της Νοvartis. Αμφισβήτησε την μαρτυρία Κελέση και υπογράμμισε ότι επί πρωθυπουργίας του δεν υπήρξε καμία χρηματική καταβολή σε φαρμακευτική εταιρία.

Πικραμένος: Nα λάμψει η αλήθεια

Εξοργισμένος για το γεγονός ότι σπιλώνεται η προσωπικότητά του δήλωσε ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει στη Δικαιοσύνη επί 40 χρόνια και από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έντονα φορτισμένος συναισθηματικά, απευθύνθηκε προς το Σώμα και αναρωτήθηκε αν έχει ακουστεί κάποιος υπαινιγμός σε βάρος του τόσα χρόνια, με αποτέλεσμα να εισπράξει χειροκροτήματα από τους βουλευτές.

Ο κ. Πικραμμένος έκανε λόγο για μυθιστορηματικές κατηγορίες, επισήμανε ότι το διάστημα που ήταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός δεν καταβλήθηκαν χρήματα σε καμία φαρμακευτική εταιρία και τόνισε ότι θα περίμενε "μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό του".

Λυκουρέντζος: Θα φτάσω μέχρι τέλους

Ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση σε όσους έχουν επιδοθεί σε ευτελείς, όπως είπε ψευδομαρτυρίες και υποστήριξε ότι στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν περιλαμβάνεται κανένα στοιχείο που να του προσάπτει οποιαδήποτε ενοχή. «Δεν με αφορούν οι νομικές εκτιμήσεις περί παραγραφής αδικημάτων. Με αφορά η αποκάλυψη της αλήθειας για την προστασία της τιμής μου και θα φτάσω μέχρι τέλους» είπε ο κ. Λυκουρέντζος και πρόσθεσε ότι «δεν θα επιτρέψει να υποστεί έναν μακρόσυρτο διασυρμό". Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε ευτελείς ψευδομαρτυρίες τις καταθέσεις των μαρτύρων και απέκρουσε τις καταγγελίες ότι δήθεν προωθούσε εταιρικά συμφέροντα, καθώς και ότι επίσπευσε πληρωμές προς τη Novartis.

Κουτρουμάνης: Είμαι απόλυτα καθαρός

Γελοία και ψευδή χαρακτήρισε την μαρτυρία η οποία φέρεται να τον εμπλέκει στην υπόθεση Novartis, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος τόνισε παραλλήλως ότι είναι απολύτως καθαρός. Ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε εξοργισμένος με την εμπλοκή του ονόματός του και πρόσθεσε ότι η σημερινή του παρέμβαση, συμπλήρωσε, σε κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να περιοριστεί σε μία φράση.

«Είμαι απόλυτα καθαρός. Ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχω με το συγκεκριμένο ή άλλο σκάνδαλο. Ψάξτε παντού. Δεν θα με βρείτε πουθενά σε τέτοιες υποθέσεις που συνδέονται με θέματα ήθους και συμπεριφοράς». Δεν είμαστε όμως, πρόσθεσε, σε κανονικές συνθήκες . «Δεν υφίσταται το τεκμήριο αθωότητας έτσι όπως διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος». Είμαι εξοργισμένος , ανέφερε, γιατί είναι άδικη η σπίλωση που υφίσταμαι.

Υπόμνημα έστειλε ο Αβραμόπουλος

Ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλε υπόμνημα στην Βουλή στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει ότι έλαβε κάθε μέτρο για τη διασφάλιση του δημοσίου χρήματος. Στο υπόμνημά του, ο Δημήτρης Αβραμόπολος κάνει αναφορά στις δύο υποθέσεις που χειρίστηκε: της αντιμετώπισης της γρίπης Η1Ν1 και της εγκατάστασης του μοριακού ελέγχου του αίματος.

Τονίζει ακόμη ότι για την μεν πρώτη υπόθεση, «η δικογραφία για τη γρίπη Η1Ν1 είχε ήδη διερευνηθεί από την ίδια Εισαγγελία και είχε τεθεί στο αρχείο, διότι δεν προέκυψε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο». Για την δεύτερη υπόθεση είπε ότι με πρωτοβουλία του συνεστήθη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εκπροσώπων των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας. Προσέθεσε ότι για το οικονομικό μέρος του διαγωνισμού συνεστήθησαν «επιτροπές αναμφισβήτητου κύρους».

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θα κρυφτώ πίσω από την παραγραφή

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε στη συζήτηση για την σύσταση Προανακριτικής ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «σκευωρία». Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε θετική ψήφο στην Προανακριτική γιατί, όπως είπε, θέλει να δικαστεί. Στο στόχαστρό του βρέθηκαν ο πρωθυπουργός, αλλά και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, τον οποίο κάλεσε να μην κρυφτεί. Παραλλήλως, υποστήριξε ότι ο μικρότερος τζίρος της Novartis ήταν επί υπουργίας του.

O κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για συκοφαντία, και όπως είπε θέλει να ζητήσει εγγράφως να δικαστεί για να μην κρυφτεί πίσω από παραγραφή για αδικήματα, όπως η «απιστία». Εκτίμησε ότι το ίδιο θα θέλει να κάνει και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Δεν ξέρω γιατί του στερείτε την ευκαιρία», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές.

Σαλμάς: Δεν πήρα καμία απόφαση που να ζημίωσε το κράτος

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν έλαβε καμία απόφαση που να ζημίωσε το κράτος, τονίζοντας ότι επί υπουργίας του δέχτηκε τον πιο λυσσαλέο πόλεμο στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τις παθογένειες στον χώρο της Υγείας. Είπε επίσης ότι αυτός αποκάλυψε τις αθέμιτες πρακτικές που χρησιμοποιούσε η Novartis.

«Είμαι αυτός και ο μόνος από τον οποίο έμαθε η πολιτεία ότι η Νovartis χρησιμοποίησε αθέμιτες πρακτικές στο χώρο της Υγείας. Έδωσα το έναυσμα για έναρξη της έρευνας» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «ποτέ δεν είχα φανταστεί τη διαχείριση που θα τύγχανε το θέμα και ότι θα απολογούμαι κι εγώ. Θα κάνω υπομονή για να λάμψει η αλήθεια». Επισήμανε ακόμη ότι κατά τη θητεία του ελήφθησαν μέτρα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία στην συνέχεια επεκτάθηκε.

Βενιζέλος: Το φάντασμα του Κόλλια ζωντανεύει

«Η κακοστημένη πρόχειρα υπόθεση Novartis συνιστά τη μάχη για τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου. Αυτό διακυβεύεται», υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, όπου έκανε λόγο για "πολιτική σκευωρία" και απόπειρα σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων. «Πρόκειται για αγώνα για τη Δημοκρατία και μόνη λύση είναι οι εκλογές γιατί τα μέτωπα είναι καθαρά. Δημοκρατία-αυταρχισμός, Κράτος Δικαίου - Βαθύ κράτος, Ευρωπαϊκός δρόμος - τριτοκοσμική πορεία», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι με τον τρόπο που η κυβέρνηση εισηγήθηκε τη σύσταση της Προκαταρκτικής Επιτροπής θέλει να παραμείνει «εκκρεμής η σκευωρία σε συνθήκες κρίσης των θεσμών και ρήξης» και σημείωσε ότι «το θέμα των μαρτύρων είναι τίποτα, μπροστά στο colpo grosso της προανακριτικής επιτροπής. Στόχος είναι να μην καταθέσουν οι μάρτυρες και να μείνει η λάσπη. Το τέλειο έγκλημα. Εμείς δεν θέλουμε παραγραφή, δεν θέλουμε κόλπο, θέλουμε έρευνα επί της ουσίας, ξεκαθάρισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αναρωτήθηκε αν υπάρχει πιο νοσηρή αντίληψη και μεγαλύτερη αθλιότητα από αυτό. Περιέγραψε την όλη κατάσταση ως «καφκικό πλαίσιο».

«Θέλουν να παρεμποδίσουν τις μηνύσεις μας, γιατί ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος μπορεί να έχει το ακαταδίωκτο. Αυτό δεν αφορά όμως τους συνεργούς και την κατάχρηση εξουσίας με στόχο την αλλοίωση των θεσμών του πολιτεύματος», σημείωσε. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι η υπόθεση Novartis είχε προαναγγελθεί εδώ και ενάμιση χρόνο με σειρά δημοσιευμάτων της εφημερίδας Ντοκουμέντο, τα οποία και κατέθεσε στα πρακτικά. «Γίνεται τώρα γιατί ο ριζοσπαστισμός σας στην οικονομία έχει εξανεμιστεί. Δείχνετε υποχωρητικότητα. Γλείφετε εκεί που φτύνατε. Δεν σας βγαίνει το αφήγημα για «καθαρή έξοδο», τόνισε.

«Στέλνω μήνυμα στους αδέκαστους δικαστές και τους ζητώ να σταθούν όρθιοι στο όνομα του Δικαίου», είπε ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε: «Το βαθύ κράτος επιστρέφει στη Δικαιοσύνη. Το φάντασμα του Κόλλια ζωντανεύει».