Στην Ιορδανία στέλνουν τον Αμπάς οι Αμερικανοί

-
156

Συνομοσπονδία με την Ιορδανία πρότειναν στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, αμερικανοί σύμβουλοι που εκπονούν ένα ειρηνευτικό σχέδιο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, σύμφωνα με μέλος μιας ισραηλινής, μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την Χαγκίτ Οφράν της ΜΚΟ «Ειρήνη Τώρα»,  ο Παλαιστίνιος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τον Τζάρεντ Κούσνερ, τον σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και με τον ειδικό απεσταλμένο για το μεσανατολικό, Τζέισον Γκρίνμπλατ, κατά την διάρκεια μιας συνάντησης στη Ραμάλα με Ισραηλινούς ακτιβιστές που αγωνίζονται για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Η ίδια ανέφερε ότι ο Μαχμούντ Αμπάς απάντησε στους Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι τον ενδιαφέρει η ιδέα μιας συνομοσπονδίας, εφόσον όμως αποτελεί μέρος της και το Ισραήλ. Η ακτιβίστρια εκτίμησε μάλιστα  ότι αυτός ήταν ο τρόπος του Παλαιστίνιου ηγέτη για να απορρίψει την πρόταση, αφού το Ισραήλ δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί τέτοια διευθέτηση.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διευκρινιστεί πότε έγινε αυτή η συζήτηση μεταξύ του Αμπάς και των Αμερικανών συμβούλων. Η Παλαιστινιακή Αρχή ωστόσο είναι γνωστό ότι έχει διακόψει κάθε επαφή με τον Λευκό Οίκο, από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο Τραμπ αναγνώρισε μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Επιβεβαιώνει την συνάντηση όχι το περιεχόμενο

Το γραφείο του Αμπάς επιβεβαίωσε σήμερα ότι έγινε μια συνάντηση με Ισραηλινούς ακτιβιστές, όχι όμως και τις δηλώσεις περί συνομοσπονδίας με την Ιορδανία, τις οποίες μετέφερε η ακτιβίστρια.

Σημειώνεται ότι ένα τμήμα της ισραηλινής δεξιάς εκτιμά ότι η ίδρυση μιας παλαιστινιακής-ιορδανικής συνομοσπονδίας είναι ένας τρόπος να αποφευχθεί η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αλλά και να αποποιηθεί το Ισραήλ κάθε ευθύνης απέναντι στους 3,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Από την πλευρά του ο Τραμπ, την πολιτική του οποίου καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι ως υπερβολικά φιλοϊσραηλινή, θέλει μια ειρηνευτική συμφωνία και έχει αναθέσει στον γαμπρό και σύμβουλό του, τον Τζάρεντ Κούσνερ, να εργαστεί για την επίτευξή της. Γνωστό είναι επίσης ότι ο Κούσνερ και ο Γκρίνμπλατ είχαν κάνει περιοδεία στην περιοχή, στα τέλη Ιουνίου.

Η Οφράν σημείωσε επίσης ότι ο Μαχμούντ Αμπάς αναφέρθηκε και στο δικαίωμα των Παλαιστίνιων προσφύγων και των απογόνων τους να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν το 1948, όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ. Οι εκδιωχθέντες και οι απόγονοί τους έχουν  καθεστώς πρόσφυγα και το Γραφείο Αρωγής του ΟΗΕ έχει καταγράψει ως πρόσφυγες περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους. Το Ισραήλ ωστόσο απαιτεί να εγκαταλείψουν οι Παλαιστίνιοι το αίτημα της επιστροφής σε αυτά τα εδάφη.

Ο Αμπάς είπε επίσης ότι δεν υποστηρίζει μια λύση που θα μπορούσε «να καταστρέψει το Ισραήλ», αλλά ότι επιδιώκει έναν συμβιβασμό σε αυτό το θέμα, το οποίο θεωρεί «κλειδί» για μια ειρηνευτική συμφωνία.