Στην Κύπρο ο Αποστολάκης - Αντιτουρκικό μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου

Χρήστος Καπούτσης
458
Στην Κύπρο ο Αποστολάκης - Αντιτουρκικό μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου, Δημήτρης Χρήστου

Στην Κύπρο μεταβαίνει την προσεχή Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, για επίσημη επίσκεψη. Η παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμύνης στην Λευκωσία, αποκτά συμβολική και ουσιαστική αξία, καθώς περιέχει και ένα μήνυμα, ότι οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας είναι αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο πλους του γεωτρύπανου «Φατίχ» εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, η σχεδιαζόμενη αποστολή του ερευνητικού «Ορούτς Ρέις» μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ( νότια Ρόδου) τον ερχόμενο Αύγουστο και η διαρκής παρουσία των Τούρκων στα νότια της Κύπρου, δείχνουν την Στρατηγική επιλογή της Τουρκικής Κυβέρνησης και τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύει πάντα τα δικαιώματα του λαού της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και να μην επιτρέψει κανένα τετελεσμένο γεγονός. Η Τουρκία θα προστατέψει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο Πέλαγος και την Αν. Μεσόγειο”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Αθήνα και Λευκωσία, εκτιμούν ότι, η Τουρκία, είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει τετελεσμένα, είτε στην Κυπριακή ΑΟΖ , είτε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Και ακόμη ότι, δεν αρκεί μόνο η ενεργοποίηση στο έπακρο του ξεχασμένου δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας- Κύπρου, άλλα και η ενεργοποίηση των στρατιωτικών συμφωνιών που έχουν υπογράψει Ελλάδα και Κύπρος με Ισραήλ και Αίγυπτο. Ήδη ο κ. Αποστολάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ, για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Αποστολάκης, θα διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του στην Κύπρο, όπου θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, ότι η Ελλάδα, θα υποστηρίξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τα δικαιώματα που έχει η Κυπριακή Κυβέρνηση στην κυπριακή ΑΟΖ, με κάθε μέσο και θα ζητήσει την ενεργό υποστήριξη από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να αποτραπεί η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο.