Στην μαύρη λίστα των "τρομοκρατών" ο ηγέτης της Χαμάς

-
4

Στην μαύρη λίστα των «τρομοκρατών» συμπεριέλαβαν οι ΗΠΑ τον επικεφαλής της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ο επικεφαλής του κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας «απειλεί τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή» και «υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία» με το Ισραήλ.

Η Χαμάς έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ΗΠΑ με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις του εξωτερικού» ήδη από το 1997 και όπως εκτιμά η αμερικανική διπλωματία «ο Χανίγια διατηρεί στενές σχέσεις με τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς και είναι υπέρμαχος της ένοπλης μάχης, περιλαμβανομένης εκείνης εναντίον αμάχων».

«Βαρύνεται με υποψίες ότι εμπλέκεται σε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών», ενώ η οργάνωσή του «ευθύνεται για τον θάνατο 17 Αμερικανών που σκοτώθηκαν σε τρομοκρατικές επιθέσεις», συμπληρώνει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι αυτή η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης γίνεται σε μια περίοδο, όπου η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Παλαιστινίων έχει αυξηθεί επικίνδυνα, μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμ, στα τέλη του 2017. Ο Χανίγια έχει δηλώσει ότι «όλες οι κόκκινες γραμμές παραβιάστηκαν», ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή αρνείται κάθε διαμεσολάβηση της Ουάσιγκτον στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Από την πλευρά της η Χαμάς ανακοίνωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν θα αποδυναμώσει τη μάχη εναντίον του Ισραήλ, σημειώντας ότι η απόφαση αυτή «στοχεύει στο να ασκήσει πιέσεις στην αντίσταση" και "είναι καταδικασμένη στο να αποτύχει". "Δεν θα αποθαρρύνει το να συνεχίσουμε την αντίσταση έως εκδιώξουμε τον κατακτητή", προσθέτει η Χαμάς.

Με την ίδια απόφαση πάντως, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έβαλε στην "μαύρη λίστα" και άλλες τρεις οργανώσεις: την Χαρακάτ αλ Σαμπιρίν, μια παλαιστινιακή οργάνωση «που ενεργοποιείται στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη» και «έχει την υποστήριξη του Ιράν», την Λιουά αλ Ταουρά, μια οργάνωση που εμφανίστηκε το 2016 στην Αίγυπτο, και την Χασμ, μια αιγυπτιακή οργάνωση που ιδρύθηκε το 2015.