Στο Ισραήλ ο Πομπέο... για στήριξη Νετανιάχου;

-
20

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο θα επισκεφθεί το Ισραήλ πριν από τις πρόωρες εκλογές της 9ης Απριλίου, αλλά, διαβεβαίωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να αναμιχθεί στην εσωτερική πολιτική διαδικασία στη χώρα αυτή.

Ο Πομπέο ανέφερε τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στην Άιοβα, ότι θα κάνει προσεχώς περιοδεία στον Λίβανο, στο Ισραήλ και στο Κουβέιτ. Είπε ότι θα βρίσκεται εκεί «την επόμενη εβδομάδα», πάντως το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι η περιοδεία του θα γίνει λίγες ημέρες αργότερα, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η επίσκεψη του υπουργού θα γίνει σε κάθε περίπτωση πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, που θεωρείται πως βρίσκεται πολύ κοντά στην κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είναι αντιμέτωπος με ποινική δίωξη για διαφθορά και το κόμμα του, το Λικούντ, δυσκολεύεται να διατηρήσει το προβάδισμα απέναντι σε μια νέα κεντρώα συμμαχία, καταγράφουν δημοσκοπήσεις.

Αποτελεί λοιπόν το ταξίδι του Αμερικανού ΥΠΕΞ μήνυμα στήριξης της Ουάσινγκτον στον Νετανιάχου; «Δεν υπάρχει κανένα μήνυμα. Το Ισραήλ είναι σύμμαχος, αλλά δεν θα αναμιχθούμε στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα μιας άλλης χώρας», αντέτεινε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Ρόμπερτ Παλαντίνο.

Σημείωσε ότι το λεπτομερές πρόγραμμα του ταξιδιού θα ανακοινωθεί σύντομα. Σε ό,τι αφορά το Κουβέιτ, πρόκειται για μια επίσκεψη εξ αναβολής: ο Πομπέο επρόκειτο να μεταβεί στο εμιράτο τον Ιανουάριο, εντός των ορίων μιας οκταήμερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, για να πάρει μέρος στον διμερή «στρατηγικό διάλογο». Συντόμευσε το ταξίδι του για οικογενειακούς λόγους, αλλά υποσχέθηκε πως θα πήγαινε το ταχύτερο.