Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια: Πείτε «Ναι» για να μπείτε στο ΝΑΤΟ

-
28
Έχασε τη μάχη του δημοψηφίσματος κέρδισε τον πόλεμο με αποστασία, Σταύρος Λυγερός

Την κατηγορηματική θέση της συμμαχίας ότι αν η Συμφωνία των Πρεσπών απορριφθεί στο επικείμενο δημοψήφισμα, τότε η χώρα δεν έχει καμία πιθανότητα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, διατύπωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Ο γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας χαρακτήρισε ψευδαίσθηση την ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση της Συμφωνίας και προέτρεψε τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα. Παραλλήλως υπενθύμισε την πρόσκληση και σημείωσε ότι ξεκίνησαν ήδη οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ότι η Συμμαχία περιμένει την ΠΓΔΜ να γίνει το 30ο μέλος της. Από την πλευρά του ο Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το δημοψήφισμα θα έχει αίσια έκβαση.

Ο γγ του ΝΑΤΟ μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στα Σκόπια αναχώρησε για την Αθήνα όπου το βράδυ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ εντάσσεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών και του δημοψηφίσματος, το οποίο θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου. Για τον ίδιο λόγο θα επισκεφθεί αύριο τα Σκόπια ο καγκελάριος της Αυστρίας και προεδρεύων στην ΕΕ, Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ το Σάββατο την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ θα  επισκεφθεί η Άγγελα Μέρκελ.