Στον ανακριτή εννέα άτομα για την πλημμύρα στην Μάνδρα

-
107

Εξηγήσεις ενώπιον ανακριτή θα κληθούν να δώσουν εννέα πρόσωπα σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017. Η δίωξη στρέφεται και κατά παντός υπευθύνου, ενώ η δικογραφία αποστέλλεται, και μάλιστα με τον χαρακτήρα του επείγοντος, σε ανακριτή, παρά τον πλημμεληματικό χαρακτήρα της, λόγω σπουδαιότητας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εισαγγελική διάταξη αφορά μόνο στην πλημμύρα του Νοεμβρίου που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 25 άνθρωποι, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για την δικογραφία που σχηματίσθηκε για την πλημμύρα του Ιουνίου.

Η ποινική δίωξη την οποία άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου αφορά στα αδικήματα της πλημμύρας από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, της σωματικής βλάβης από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος δια παραλείψεως.

Μεταξύ των προσώπων που θα κληθούν να περάσουν  από το ανακριτικό γραφείο  είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων και δύο υπάλληλοι των δύο δασαρχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισαγγελική διάταξη των 66 σελίδων περιλαμβάνονται τα συμπεράσματα των πορισμάτων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων, ενώ επιρρίπτονται ευθύνες στους εννέα κατηγορούμενους για έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας, πολεοδομικές παραβάσεις, έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων αλλά και έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων.

Η εισαγγελέας που χειρίστηκε την υπόθεση, φέρεται να εντοπίζει σωρεία δυσλειτουργιών και παραλήψεων των αρμοδίων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών του ακραίου φυσικού φαινομένου, εξειδικεύοντας τις ενέργειες στις οποίες όφειλε να έχει προβεί η κάθε μία.

Με την έρευνα συσχετίσθηκαν μηνύσεις ιδιωτών και φορέων που στρέφονταν κατά 25 συνολικά προσώπων, τα οποία ελέγχθηκαν από την εισαγγελία. Από αυτά -εκτός των εννέα που παραπέμπονται - για πέντε πρόσωπα η εισαγγελέας εξέδωσε απαλλακτική διάταξη με την οποία ζητεί την παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής αδικημάτων που αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες, ενώ για άλλα 11 πρόσωπα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας.