Στοπ από την Αυστρία σε τουρκικές προεκλογικές φιέστες

-
5
η εθνικιστική ρητορική του “σουλτάνου” προκαλεί έντονα ερωτηματικά στην Ευρώπη,, Νεφέλη Λυγερού

Σύνταξη SLpress.gr  - 

Απαγορεύεται σε Τούρκους πολιτικούς να πραγματοποιήσουν προεκλογικές εκδηλώσεις στην Αυστρία όπως ανακοίνωσε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο πρόεδρος Ερντογάν εξήγγειλε πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές για τις 24 Ιουνίου, ώστε η χώρα να υιοθετήσει το νέο προεδρικό σύστημα, το οποίο είχε εγκριθεί οριακά τον περασμένο χρόνο σε δημοψήφισμα. Οι εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2019.

Πριν από το δημοψήφισμα, Τούρκοι υπουργοί είχαν επιχειρήσει να αποσπάσουν την υποστήριξη των τουρκικών κοινοτήτων σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία. Οι χώρες αυτές επέβαλαν περιορισμούς και απαγορεύσεις στις συγκεντρώσεις των Τούρκων επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, προκαλώντας την οργή του Ερντογάν που μιλούσε τότε για "ναζιστικές" πρακτικές.

"Ο Ερντογάν επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις τουρκικές κοινότητες στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια", δήλωσε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς. "Οι προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στην Αυστρία είναι ανεπιθύμητες και επομένως δεν θα τις επιτρέπουμε εφεξής". Στην Αυστρία ζουν πολλοί Τούρκοι και τουρκογενείς. Ο Κουρτς πάντως ξεκαθάρισε ότι θα απαγορευτούν οι προεκλογικές συγκεντρώσεις όλων των τουρκικών πολιτικών κομμάτων.