Στρατό στα σύνορα με την Κολομβία σχεδιάζει να στείλει ο Μαδούρο

-
107

Το ενδεχόμενο να αναπτύξει στρατό στα σύνορα με την Κολομβία εξετάζει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, την ώρα που η Μπογκοτά δηλώνει «αποφασισμένη» να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της γειτονικής χώρας.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση, ο Μαδούρο ζήτησε από τον στρατό να ετοιμάσει ένα «ειδικό σχέδιο ανάπτυξης» στα σύνορα με την Κολομβία που εκτείνονται σε 2.200 χιλιόμετρα.  Ζήτησε μάλιστα από την την διοίκηση του στρατού να αξιολογήσει «ποιες νέες δυνάμεις» απαιτούνται, ώστε το σύνορο αυτό "να είναι απαραβίαστο, αήττητο,, απλησίαστο".

«Δεν υπερβάλλω. Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσαν στον Λευκό Οίκο πολεμικά σχέδια κατά της Βενεζουέλας», πρόσθεσε ο Μαδούρο, αναφερόμενος στη συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ και της Κολομβίας στην Ουάσινγκτον την περασμένη Τετάρτη. Ο Τραμπ είχε δηλώσει τότε ότι εξετάζει «όλες τις επιλογές» για τη διευθέτηση της κρίσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας ότι ο Μαδούρο διαπράττει «φρικτό λάθος» εμποδίζοντας την είσοδο της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Τους τόνους απέναντι στον Μαδούρο ανέβασε την Παρασκευή και ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, ο οποίος συνομιλώντας με τον  αυτοανακηρυγμένο πρόεδρο Γκουαϊδό υποσχέθηκε ότι θα «βοηθήσει με αποφασιστικό τρόπο να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα».

Σημειώνεται ότι τόνοι τροφίμων και φαρμάκων που έχουν σταλεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες μένουν αποθηκευμένοι από τις 7 Φεβρουαρίου στην πόλη Κούκουτα της Κολομβίας, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, ενώ ο αμερικανικός στρατός θα προσθέσει 200 τόνους στη βοήθεια αυτή τις προσεχείς ημέρες.

Ο Μαδούρο, από την πλευρά του, αρνείται κάθε βοήθεια, την οποία θεωρεί πρόσχημα για να προετοιμαστεί αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα του και ζητά να σταματήσει ο αποκλεισμός της Βενεζουέλας.