Συμμετοχή και Αράβων σε διαπραγμάτευση για πυραύλους Ιράν

-
26

Οι αραβικές χώρες του Κόλπου, σύμμαχοι των ΗΠΑ, θα πρέπει να συμμετάσχουν σε τυχόν διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το βαλλιστικό του πρόγραμμα και την επιρροή του στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Μπράιαν Χουκ, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Ιράν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να διαπραγματευθούν μια συμφωνία με το Ιράν στην οποία θα περιλαμβάνεται το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης και η συμπεριφορά της στην περιοχή.

Το Ιράν έχει απορρίψει τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να πραγματοποιήσει συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο μετά την απόφαση που έλαβε τον Μάιο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων Άνουαρ Γκάργας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Χουκ «σημαντικές». «Είναι ζωτικής σημασίας οι αραβικές χώρες του Κόλπου να συμμετάσχουν στις προτεινόμενες διαπραγματεύσεις. Είναι σώφρον για την Τεχεράνη να αποφύγει τις κυρώσεις και να λάβει αυτές τις προτάσεις σοβαρά υπόψη της», επεσήμανε στο Twitter.

Το Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν εξέφρασαν τη στήριξή τους στην απόφαση Τραμπ τον Μάιο. Τα σουνιτικά αυτά βασίλεια βρίσκονται σε αντιπαράθεση με το σιιτικό Ιράν και εμπλέκονται σε πολέμους δι΄αντιπροσώπων στη Συρία και την Υεμένη.

Οι αραβικές χώρες του Κόλπου δεν είχαν υπογράψει τη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015 και, παρόλο που οι δυτικές δυνάμεις είχαν συζητήσει μαζί τους, δεν διαδραμάτισαν άμεσο ρόλο στις διαπραγματεύσεις.