Συνάντηση με Τσίπρα προανήγγειλε ο Ζάεφ

-
3

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στις 24 Ιανουαρίου στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ενώ εμφανίστηκε, για άλλη μια φορά, αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

ίμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μεταξύ των δύο φιλικών χωρών υπάρχει διάθεση να έρθουν ακόμη πιο κοντά και να βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος, λύση αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές, προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών", δήλωσε ο Ζάεφ, από την πόλη Στρούγκα, όπου παρέστη στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων, καθώς σήμερα γιορτάζονται στην χώρα τα Θεοφάνεια.

Παραλλήλως, επανέλαβε ότι η όποια λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα στα Σκόπια, προκειμένου να αποφασίσουν οι πολίτες.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, εξέφρασε την  έκπληξή του για τις δηλώσεις Ναουμόφσκι, αποστασιοποιήθηκε πλήρως από αυτές και εκτίμησε είχαν ως στόχο περισσότερο την  «εσωτερική κατανάλωση». Αναγνώρισε ωστόσο, ότι οι δηλώσεις Ναουμόφσκι δημιουργείται πρόβλημα, από την στιγμή που αυτές ακούστηκαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι ο Ναουμόφσκι τοποθετήθηκε εκπρόσωπος των Σκοπίων στις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ από την κυβέρνηση του VMRO-DPMNE, στην οποία μάλιστα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ακόμη ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης και χαρακτήρισε ανοιχτές και ειλικρινείς τις συναντήσεις του με τον Νίκο Κοτζιά. Παραλλήλως σημείωσε ότι η χώρα του «δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει και αυτήν την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης», υποστηρίζοντας ότι η επίλυση του προβλήματος θα λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου να βγει η χώρα από την απομόνωση.

Τέλος σε ότι αφορά τις θέσεις στις οποίες προσέρχονται η Ελλάδα και τα Σκόπια στην διαπραγμάτευση, ο Ντιμιτρόφ ισχυρίστηκε ότι το «ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται στο να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας», ενώ το ενδιαφέρον των Σκοπίων εστιάζεται «στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας» και αυτό γιατί, όπως είπε, «ήμασταν και θα είμαστε "Μακεδόνες"».