Συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ επιβεβαίωσε ο Κοτζιάς

-
1

Την άποψη ότι το συλλαλητήριο δεν θα έχει επιπτώσεις στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα του ονοματολογικού και του αλυτρωτισμού της πΓΔΜ, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, λίγο μετά τηn λήξη του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

προσέλευση στο συλλαλητήριο ήταν έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος της χώρας. Ήταν έκφραση της αγωνίας Ελλήνων που, καμιά φορά λανθασμένα, ταυτίζουν τη διαπραγμάτευση με την τύχη της ελληνικής Μακεδονίας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε επίσης ότι το ονοματολογικό θα λυθεί με βάση τις μελλοντικές προοπτικές σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής, τον ρόλο της ελληνικής διπλωματίας και την ανάγκη η Ελλάδα να παίξει έναν πρωτεύοντα ρόλο στην περιοχή. «Είμαστε κοντά σε ορισμένα θέματα λύσεων», ωστόσο πρέπει να υπάρξει ακόμα επεξεργασία, είπε, επιβεβαιώνοντας συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζόραν Ζάεφ, στις 24 Ιανουαρίου, στο Νταβός της Ελβετίας, όπου θα γίνουν συζητήσεις που θα δείξουν προς τα πού κινούμαστε.

Στην ερώτηση, αν στο σημερινό Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπήρξε ενδιαφέρον από ομολόγους του σε σχέση με τις εξελίξεις στο ονοματολογικό, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε ότι οι εταίροι της Ελλάδας πάντα ενδιαφέρονται για το πού βρίσκεται η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια και την Αλβανία και πρόσθεσε ότι, όταν ερωτάται, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενημερώνει τους ομολόγους του.

«Εμάς δεν μας πιέζει κανείς. Ούτε επιτρέπουμε να μας πιέσει ο οποιοσδήποτε. Η ελληνική διπλωματία αξιοποιεί την πίεση που έχει η άλλη πλευρά για να ανοίξει την ευρωπαϊκή της πορεία. Αυτό εμάς δεν μας πιέζει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε και για το αν η βουλγαρική προεδρία θα παίξει κάποιο ρόλο στο  ονοματολογικό και απάντησε ότι η Βουλγαρία δεν είναι μέρος της διαπραγμάτευσης. Σημείωσε ακόμη ότι η διαπραγμάτευση διευκολύνθηκε όταν οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν ότι δεν πρέπει να «ανακατεύονται», ενώ σε ό, τι αφορά το ΝΑΤΟ υπενθύμισε ότι δεν θα αφήσει να ενταχθεί η πΓΔΜ, αν δεν ικανοποιήσει τους όρους που απαιτεί η Συμμαχία και αν δεν λύσει τα εκκρεμή ζητήματα.

Ερωτηθείς αν ισχύει ότι η διεύρυνση στο ΝΑΤΟ χρειάζεται την ομοφωνία των κρατών-μελών, ο Ν. Κοτζιάς απάντησε θετικά. Υπενθύμισε, πάντως, ότι το 2008 στο Βουκουρέστι δεν είχε τεθεί θέμα «βέτο», καθώς σύμφωνα με τα πρακτικά, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών (14 στο δείπνο και 17 στη συζήτηση) είχαν ταχθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων. «Όταν υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία με το μέρος σου δεν υπάρχει κανένα θέμα βέτο», είπε ο Ν. Κοτζιάς.

Ελληνοαλβανικές σχέσεις και συνάντηση Τσίπρα - Ράμα

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις. Σημείωσε μάλιστα ότι έχει γίνει μεγάλο βήμα, καθώς Αθήνα και Τίρανα συμφώνησαν σε σημεία, όπου υπήρξαν διαφωνίες ή εκκρεμότητες τα τελευταία 70 χρόνια. Είπε ακόμη ότι αυτές οι θετικές εξελίξεις αναμένεται να πιστοποιηθούν και κατά την συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίμπρας με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα στο Νταβός. Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε, ότι η αλβανική κυβέρνηση είχε το θάρρος να ψηφίσει δύο εκτελεστικούς νόμους (βάσει της συμφωνίας του 2009) και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναζήτησης και εκταφής Ελλήνων αξιωματικών.

Ανέφερε ακόμη ότι στο σημερινό Συμβούλιο συζητήθηκε το θέμα της Λιβύης, όπου ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη ειρηνευτικής διαδικασίας, ώστε να λαμβάνονται υπόψη όλες οι πλευρές και παράλληλα ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 ανοίγει ελληνική πρεσβεία που θα φιλοξενήσει και άλλα κράτη, όπως την Κύπρο.

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, παρουσία του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι το ζητούμενο είναι πώς θα μπορέσει η Ευρώπη να παίξει το ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή ανάμεσα στα μέρη και να βοηθήσει, ώστε τρίτες χώρες να συμμετάσχουν σε μια ειρηνευτική διαδικασία και να παίξουν βοηθητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Τέλος, σε ό, τι αφορά την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε την ανάγκη όλα να γίνονται με βάση το διεθνές δίκαιο.