Συνεχίζεται η κόντρα Πολωνίας-Ισραήλ για το Ολοκαύτωμα

-
309

Πολωνοί αξιωματούχοι πιθανόν να ματαιώσουν την προγραμματισμένη επίσκεψή τους στο Ισραήλ μετά τις αναφορές για σχόλια του Ισραηλινού πρωθυπουργού σχετικά με συμμετοχή των Πολωνών στο Ολοκαύτωμα.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι αποφάσισε νωρίτερα να ματαιώσει την επίσκεψή του στο Ισραήλ και να εκπροσωπηθεί στην σύνοδο κορυφής της ομάδας του Βίσεγκραντ (V4) από τον υπουργό Εξωτερικών Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς. Ωστόσο, η επίσκεψη της πολωνικής αντιπροσωπείας στο σύνολό της πιθανόν να ματαιωθεί καθώς εντείνεται η διπλωματική κόντρα.

Ο Ντβόρτσικ χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την νέα δήλωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών. "Στον απόηχο αυτής της δήλωσης η όποια συμμετοχή εκπροσώπων του πολωνικού κράτους στην σύνοδο κορυφής της ομάδας του Βίσεγκραντ (V4) στο Ισραήλ τίθεται υπό ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό", είπε ο Ντβόρτσικ στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Η σύνοδος της V4 στο Ισραήλ είναι μια προγραμματισμένη συνάντηση ηγετών από τέσσερις χώρες (Σλοβακία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Πολωνία και Ουγγαρία). Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ δήλωσε σήμερα στο ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο ότι τάσσεται υπέρ της διατήρησης των σχέσεων με την Πολωνία, αλλά επανέλαβε παλαιότερες απόψεις του.

"Η ιστορική αλήθεια δεν μπορεί να αλλαχθεί. Πολλοί Πολωνοί συνεργάστηκαν με τους Ναζί και συμμετείχαν στην εξόντωση των Εβραίων στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος...Ο αντισημιτισμός ήταν έμφυτος ανάμεσα στους Πολωνούς πριν από το Ολοκαύτωμα, στη διάρκειά του και έπειτα από αυτό", είπε.

Πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Πολωνία φιλοξενούσε τις πολυπληθέστερες εβραϊκές κοινότητες, οι οποίες σχεδόν εξαφανίστηκαν από τους Ναζί. Πολλοί Πολωνοί ακόμη αρνούνται να δεχτούν την έρευνα που δείχνει ότι χιλιάδες Πολωνοί συμμετείχαν στο Ολοκαύτωμα πέραν των χιλιάδων άλλων που διακινδύνευσαν για να βοηθήσουν τους Εβραίους.

Η ένταση στις σχέσεις του Ισραήλ με την Πολωνία πέρασαν κρίση τον περασμένο χρόνο μετά την υιοθέτηση από την Βαρσοβία ενός σχεδίου νόμου, ο οποίος θα καθιστούσε φράσεις όπως "πολωνικά στρατόπεδα συγκέντρωσης" αξιόποινη πράξη, η οποία θα τιμωρούνταν με ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια.

Έπειτα από πίεση από την αμερικανική κυβέρνηση και λόγω του σάλου που προκλήθηκε στο Ισραήλ, η Πολωνία τροποποίησε την νομοθεσία αποσύροντας τις ποινές φυλάκισης.