Συνωμοσία των Αμερικάνων η καταδίκη του Ατίλα

-
2
Τα κάνει όπου βρίσκει ο Ερντογάν, Κώστας Βενιζέλος

«Σειρά σοβαρών συνωμοσιών» εναντίον της Τουρκίας που έχουν εξυφανθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, κατήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος για το Παρίσι, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διευθύνουν αυτή τη στιγμή μια σειρά σοβαρών συνωμοσιών. Όχι μόνο δικαστικών, αλλά και οικονομικών συνωμοσιών», είπε ο Ερντογάν, μετά την καταδίκη στη Νέα Υόρκη ενός Τούρκου τραπεζίτη, κατηγορούμενου για παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.

Πρόκειται για τον Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, ο οποίος κρίθηκε ένοχος στην Νέα Υόρκη, για τραπεζική απάτη και συνωμοσία σε μια υπόθεση δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Αν αυτό είναι το αμερικανικό όραμα για τη δικαιοσύνη, τότε ο κόσμος είναι καταδικασμένος», σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στη δίκη, καθώς υπάρχουν φόβοι για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Halkbank με αναμενόμενες ισχυρές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται ο Τουρκοϊρανός επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος κατέθεσε εναντίον του Ατίλα, εμπλέκοντας τον ίδιο τον Ερντογάν και υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης. Η Άγκυρα έχει απορρίψει όλες τις κατηγορίες και για άλλη μία φορά επικαλείται συνωμοσία, πίσω από την οποία «αναγνωρίζει» τον συνήθη ύποπτο  Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η δίκη αυτή «είναι η απτή απόδειξη της συνεργασίας ανάμεσα στη FETO (ακρωνύμιο που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για τα δίκτυα που διευθύνει ο Γκιουλέν), την αμερικανική δικαιοσύνη, το FBI και τη CIA», ήταν η αντίδραση και του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.