ΤΑΖ – Γερμανία: Επίσκεψη Τσίπρα σε Τουρκία… και “ούριος άνεμος”

Της Νεφέλης Λυγερού H επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα αποτελεί κίνηση που εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της ελληνικής διπλωματικής στρατηγικής. Ο όλος χειρισμός του Μακεδονικού επικυρώνει τις όποιες ανησυχίες. Δεδομένης μάλιστα της όξυνσης των τουρκικών αναθεωρητικών απειλών και καθημερινών προκλήσεων, είναι τουλάχιστον ακατανόητο γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχτηκε να μεταβεί στην Άγκυρα. Ειδικά και αφότου, ώρες πριν τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, η Τουρκία αποφάσισε να επικηρύξει με 700.000 ευρώ κάθε έναν από τους οκτώ στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας. Η Αθήνα είχε υποχρέωση να θέσει σαφείς και ρητούς όρους για τις προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο και εάν η Τουρκία δεν συμμορφωνόταν, έστω και την τελευταία στιγμή, να ακύρωνε την επίσκεψή του. Μιλώντας κανείς με κυβερνητικούς παράγοντες που συμμετέχουν ενεργά στην επίσκεψη αυτή, εξάγει το συμπέρασμα πως στόχος της είναι ο κατευνασμός. Η επαναφορά των χαμηλών θερμοκρασιών στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας. Το καλύτερο δηλαδή σενάριο για τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι η επιστροφή των ελληνοτουρκικών στην λεγόμενη θετική ατζέντα. Σε διπλωματική «μετάφραση» αυτό σημαίνει δίχως υψηλές προσδοκίες. Στην πραγματικότητα, όμως, για να φτάσει εκεί ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να ακολουθήσει έναν ιδιαίτερα δυσχερή οδικό χάρτη. Ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι στο τραπέζι θα πέσουν όλα τα ακανθώδη ζητήματα. Μεταξύ αυτών και η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, για το οποίο απαιτούνται ιδιαιτέρως λεπτοί χειρισμοί. Η Τουρκία αναμένεται να συνδέσει το κυπριακό με τις ενεργειακές - γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ επιμένει στη λύση της συνομοσπονδίας, αφήνοντας πίσω τον κοινό τόπο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Επιπλέον, το ταξίδι αυτό αποδεικνύει την για μία ακόμα φορά υποτίμηση του λαϊκού κοινού αισθήματος. Ο πρωθυπουργού επιλέγει να κάνει μία ακόμα ριψοκίνδυνη κίνηση, σε μία ιδιαίτερη συγκυρία. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών όχι μόνο στέκονται απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών. Κυρίως βιώνουν αισθήματα ταπείνωσης και αποδυνάμωσης, όταν όλα γίνονται για αυτούς, αλλά χωρίς αυτούς. Ως προς το Κυπριακό, η Ελλάδα θα δώσει το μήνυμα ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Θα υπογραμμίσει ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθεί η προώθηση προπαρασκευαστικών επαφών σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών, για την διερεύνηση των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Το πρωθυπουργικό επιτελείο πάντως επενδύει πολλά στην επίσημη επίσκεψη της Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου ο Τσίπρας θα ξεναγηθεί και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Το ίδιο συμβαίνει και με την Αγία Σοφία. Με αυτές το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει ότι θα ενδυναμώσει το ηγετικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, Νεφέλη Λυγερού

«Μετά τη διευθέτηση της μακεδονικής κρίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται με ούριο άνεμο την Τουρκία» γράφει η γερμανική Die Tageszeitung (ΤΑΖ) και προσθέτει: «Ο Τσίπρας και ο Ερντογάν ενδιαφέρονται και οι δυο για βελτίωση των σχέσεων».

Το γεγονός ότι ο Τσίπρας κατάφερε να επιβάλει τη συμφωνία με τη ‘Μακεδονία’ παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις, έχει ανεβάσει τη φήμη του στην Άγκυρα, γράφει η TAZ, ενώ πολλοί παρατηρητές στην τουρκική πρωτεύουσα θεωρούν πιθανή την πρόοδο στο Αιγαίο.

Ακόμα και για τη διένεξη που αφορά το Κυπριακό προϋποτίθεται συνεννόηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ώστε να υπάρξει επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο νησί, επισημαίνει.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, και οι δύο ηγέτες ενδιαφέρονται για τη βελτίωση των σχέσεων, με τον Τσίπρα να θέλει να συγκεντρώσει πόντους εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου και τον Ερντογάν να επιθυμεί ησυχία στα δυτικά σύνορα της χώρας, αναφορικά με το πρόβλημα της Συρίας.

Όσον αφορά τη διαρκή διαμάχη στο Αιγαίο, η οποία πριν 23 χρόνια κλιμακώθηκε σχεδόν σε πόλεμο, θεωρείται χρήσιμο ότι ο Τσίπρας απαλλάχθηκε από τον κυβερνητικό εταίρο, το κόμμα των ΑΝΕΛ. Ο διάδοχος του Π. Καμμένου στη θέση του υπ. Άμυνας είναι ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης, ο οποίος και θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χαλουσι Ακάρ.

Ο Aκάρ επίσης, πριν αναλάβει υπουργός, είχε διατελέσει αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Οι δύο πρώην στρατηγοί, περισσότερο στρατιωτικοί από πολιτικοί, θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν αρμοδίως στρατηγικές αποφυγής συγκρούσεων για την αποτροπή καταστάσεων, όπως πριν ένα χρόνο, που πολιτικοί λόγοι κλιμάκωσαν επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο, τονίζει η TAZ.

Τέλος, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α΄ στη Χάλκη, η λειτουργία της οποίας έχει σταματήσει από τον “πόλεμο της Κύπρου” το 1974, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η επαναλειτουργία της έχει ανακοινωθεί πολλές φορές μέχρι τώρα και ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορούσε να κερδίσει πόντους σε Ελλάδα και ΕΕ, εάν δώσει το πράσινο φως, καταλήγει το δημοσίευμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι