Τελικά παραδίδονται τα πρώτα F-35 στην Τουρκία;

-
24612

Οι ΗΠΑ θα παραδώσουν το πρώτο μαχητικό F-35 στην Τουρκία στις 21 Ιουνίου παρά τις προσπάθειες του Κογκρέσου να μπλοκάρει την προμήθεια των μαχητικών στην Άγκυρα; Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας η παράδοση του πρώτου F-35 θα γίνει, σε ειδική τελετή, στις ΗΠΑ, στις 21 Ιουνίου.

Η Τουρκία θέλει να προμηθευτεί 100 μαχητικά. Το πρώτο πακέτο πάντως περιλαμβάνει 30 αεροσκάφη. Τούρκοι πιλότοι θα εκπαιδευτούν εντατικά επί του τύπου στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin, πριν τα μαχητικά μεταφερθούν στην Τουρκία, αργότερα, εντός του έτους, αναφέρουν πηγές.

Επίσης πραγματοποιούνται εργασίες στις τουρκικές υποδομές για την υποδοχή των μαχητικών στην Τουρκία.Η παράδοση του πρώτου F-35 θα πραγματοποιηθεί την ώρα που γερουσιαστές πιέζουν την αμερικανική κυβέρνηση να μπλοκάρει την προμήθεια των μαχητικών στην Τουρκία λόγω της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400.

Η Τουρκία κατηγόρησε, επί του προκειμένου, το Κογκρέσο και υποσχέθηκε να ανταποδώσει. «Αν γίνει το βήμα ατό τώρα που προσπαθούμε να ομαλοποιήσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις θα υπάρξει, χωρίς αμφιβολία, τουρκική απάντηση», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.