Θανατική ποινή για τους «τρομοκράτες» ψήφισε το Ισραήλ

-
2

Νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή θανατικής ποινής σε «τρομοκράτες» ψηφίστηκε, σε πρώτη ανάγνωση, από την Κνεσέτ (ισραηλινή βουλή) με οριακή πλειοψηφία, 52 ψήφους υπέρ και 49 κατά.

Το νομοσχέδιο κατέθεσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, με την στήριξη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Για να θεσμοποιηθεί ωστόσο θα πρέπει να περάσει από τρεις γύρους ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι τα στρατοδικεία θα μπορούν να αποφασίζουν με απλή πλειοψηφία θανατική ποινή για άτομα που εμπλέκονται σε «τρομοκρατικά εγκλήματα».

Ο εισηγητής υπουργός υποστήριξε κατά την συζήτηση ότι ο νέος νόμος θα αποτελέσει ένα «ισχυρό αποτρεπτικό μέσο στους τρομοκράτες, σίγουρα πιο αποτελεσματικό από ό, τι η καταστροφή των σπιτιών των οικογενειών τους».

Ο Νετανιάχου, ο οποίος ήταν παρών και υπερψήφισε το νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι «πρόκειται για απόδοση δικαιοσύνης σε ακραίες περιπτώσεις», τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται μια πιο ενδελεχής συζήτηση. Ανέφερε επίσης ότι το θέμα θα εξεταστεί σε επίπεδο υπουργών, πριν επανέλθει στο κοινοβούλιο.

Απαντώντας σε ερώτηση Ισραηλινού Άραβα βουλευτή, αν ο νόμος θα πρέπει επίσης να εφαρμόζεται σε Εβραίους που καταδικάζονται για δολοφονία Παλαιστινίων, ο Νετανιάχου απάντησε: «Καταρχήν ναι».

Ο Νετανιάχου είχε ταχθεί υπέρ της θανατικής ποινής για τρομοκράτες, «στις πιο σοβαρές υποθέσεις», από τον περασμένο Ιούλιο, όταν επισκέφτηκε τους συγγενείς των θυμάτων μιας επίθεσης Παλαιστινίου, ο οποίος σκότωσε τρεις Ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο νόμος έχει στόχο τους Παλαιστίνιους και έρχεται σε μία περίοδο που «ο κόσμος κινείται προς την κατάργηση της θανατικής ποινής», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Καντούρα Φαρές, επικεφαλής της Ένωσης Παλαιστινίων Κρατουμένων.

Σημειώνεται ότι η θανατική ποινή προβλέπεται από τον ισραηλινό στρατιωτικό νόμο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αλλά δεν έχει επιβληθεί ποτέ, ενώ η νομοθεσία εντός των αναγνωρισμένων συνόρων του Ισραήλ προβλέπει τη θανατική ποινή για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για προδοσία. Η τελευταία φορά που εφαρμόστηκε πάντως ήταν το 1962, με θανατοποινίτη τον αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος, Άντολφ Άιχμαν.