Την αυτοδιάλυσή της ανακοίνωσε η ΕΤΑ

-
2

Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ ανακοίνωσε ότι «διέλυσε όλες τις δομές της», βάζοντας τέλος σε ένα αιματηρό οδοιπορικό δεκαετιών.

Σε επιστολή που χρονολογείται από τις 16 Απριλίου, αλλά δημοσιεύτηκε σήμερα στη διαδικτυακή ισπανική εφημερίδα eldiario.es, η βασκική οργάνωση αναφέρει: «Η ΕΤΑ αποφάσισε να βάλει τέλος στον ιστορικό κύκλο της και στη λειτουργία της, βάζοντας τέλος στη διαδρομή της. Κατά συνέπεια, η ΕΤΑ διέλυσε πλήρως όλες τις δομές της και θεωρεί ότι η πολιτική πρωτοβουλία της τερματίστηκε».

Το κείμενο είναι γραμμένο στην γλώσσα των Βάσκων και φέρει το έμβλημα της οργάνωσης.

Στέλεχος της βασκικής κυβέρνησης δήλωσε ωστόσο στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι η επιστολή δεν συνιστά την επίσημη, οριστική ανακοίνωση της διάλυσης της οργάνωσης, η οποία θεωρείται «τρομοκρατική» από την ΕΕ. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αναμένει πως η επίσημη διάλυση της ΕΤΑ θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, πιθανότατα με ένα βίντεο που θα σταλεί στο BBC.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι πρόκειται για μία «επιστολή που η ΕΤΑ έστειλε σε προσωπικότητες και οργανισμούς που συμμετείχαν, πριν από επτά χρόνια, στην Διακήρυξη του Αϊέτε», μια διεθνή πρωτοβουλία που οδήγησε, τον Οκτώβριο του 2011, στην οριστική εγκατάλειψη της βίας από την οργάνωση. Εξήγησε μάλιστα ότι στόχος της επιστολής είναι να  επιβεβαιώσει στα πρόσωπα αυτά, ανάμεσά τους και ο πρώην γγ του ΟΗΕ Κόφι Άναν, ότι η απόφαση για την διάλυση της Οργάνωσης είναι οριστική.

Σημειώνεται ότι η ΕΤΑ ιδρύθηκε το 1959, κατά την διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο. Στα χρόνια της δράσης της για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων, η ΕΤΑ εξαπέλυσε πολλές επιθέσεις στην Ισπανία και την Γαλλία, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 829 άνθρωποι και τραυματίστηκαν χιλιάδες.