Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση για τον Τούρκο αξιωματικό

-
4

Ολοκληρώθηκε στο Διοικητικό Εφετείο η ακρόαση σχετικά με την έκδοση ή μη προσωρινής διαταγής που θα «παγώνει» την παροχή ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό, που με άλλους επτά κατέφυγε στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η απόφαση του Εφετείου αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, ενώ κατά την ακροαματική διαδικασία οι συνήγοροι του ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν ότι πρέπει να χορηγηθεί η προσωρινή διαταγή για λόγους δημοσίου συμφέροντος και για να μην διαταραχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού επισήμαναν από την πλευρά τους ότι η απόφαση χορήγησης ασύλου είναι πλήρως εμπεριστατωμένη και ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανατραπεί ενώπιων οποιουδήποτε δικαστηρίου. Τόνισαν επίσης ότι η ελληνική Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει ανθρώπους που καταφεύγουν σε αυτή λόγω κινδύνου βασανιστηρίων ή και της ίδιας της ζωής τους.

Στην ακροαματική διαδικασία δεν ήταν παρών ο Τούρκος αξιωματικός, ενώ, όπως έγινε γνωστό, η κύρια προσφυγή του ελληνικού Δημοσίου θα συζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου.

Κοντονής: Δεν επίκειται έκδοση των οκτώ Τούρκων

Νωρίτερα, ο υπουργός δικαιοσύνης σημείωσε ότι «η έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία δεν υπάρχει». Ξεκαθαρισε επίσης ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι σαφής, ενώ εξέφρασε την απορία γιατί κάποιοι νομικοί επαναφέρουν το θέμα. Ο κ. Κοντονής είπε χαρακτηριστικά ότι «ούτε με έμμεσο τρόπο μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία» οι οκτώ στρατιωτικοί.

Σχετικά με την άρση ασύλου που ζητά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τον αξιωματικό, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το υπουργείο είχε κάποιες ενστάσεις και γι αυτό ζήτησε να παγώσει το θέμα μέχρι να βγει απόφαση από το δικαστήριο.

Ανέφερε τέλος ότι, αν η Τουρκία υποβάλλει μήνυση με κατηγορίες που μπορούν να δικαστούν στην Ελλάδα, «τότε θα αρχίσει η διαδικασία από τα στάδιο της προανάκρισης».