Το κυπριακό μετά τις εκλογές

-
1
Η χρέωση με

«Θα επιδιώξω συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, για να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς», δήλωσε στην πρώτη του συνέντευξη, αμέσως μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης.

Αυτή η δήλωση του Κύπριου Προέδρου στο euronews συμπληρώνει την τοποθέτηση που έκανε αμέσως μετά την επανεκλογή του ότι «το Κυπριακό είναι προτεραιότητα». Το euronews ωστόσο αναφέρει ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι η μοναδική πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Αναστασιάδης υπογράμμισε, επίσης, ότι «η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για τον άλλο. Και τα εγγυητικά δικαιώματα, τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας και η εσαεί παρουσία ενός αριθμού Τούρκων στρατιωτών, είναι κάτι που οπωσδήποτε αποτελεί απειλή για την Ελληνοκυπριακή κοινότητα».

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος παραδέχθηκε ότι "υπάρχει μία οπισθοδρόμηση", για την οποία ωστόσο είπε ότι "δεν είναι και η πρώτη". "Πολλές από τις συγκλίσεις που είχαμε πετύχει στο παρελθόν, στην πορεία ανακαλούνταν υπό τις πιέσεις της Άγκυρας", είπε, σημειώνοντας ότι "το χειρότερο ήταν η Σύνοδος στο Κραν Μοντανά, όταν εμείς ανταποκριθήκαμε πλήρως στις παραμέτρους που έθεσε ο γενικός γραμματέας", αλλά "δυστυχώς η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά όχι μόνο δεν αντέδρασαν στις δικές μας γραπτές προτάσεις που απαντούσαν σε όσα ο γενικός γραμματέας ήγειρε, αλλά επέμειναν στις αρχικές τους θέσεις για συνέχιση του καθεστώτος των εγγυήσεων του 60".

Για τα ενεργειακά, τις έρευνες για τα κοιτάσματα, αλλά και για τον ρόλο της Τουρκίας ο κ. Αναστασιάδης τόνισε: «Παρακολουθούμε με πολλή ψυχραιμία τις κινήσεις της Τουρκίας, δεν τίθεται θέμα να εγκαταλείψουμε κυριαρχικά δικαιώματα λόγω των προκλήσεων, παίρνουμε μέτρα όχι στρατιωτικά βεβαίως, όσα απαιτούνται για να είναι ενήμερος και ο διεθνής οργανισμός αλλά και οι εταίροι μας αλλά και οι εμπλεκόμενες χώρες, λόγω των εταιριών έτσι ώστε απρόσκοπτα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όπως και υλοποιούμε στους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς".

Τέλος, ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των επτά ευρωπαϊκών χωρών του νότου λέγοντας: «Η όλη προσπάθειά μας είναι να γίνεται ένας διάλογος, να υπάρχει μια κατανόηση των θέσεων μεταξύ των 7 του νότου, αλλά όχι ως συνασπισμός για να δημιουργούμε μέτωπα μέσα στην ΕΕ».

Δεν θα ορίσει διαπραγματευτή ο Ακιντζί

Την ίδια ώρα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ανέφερε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν προτίθεται να διορίσει διαπραγματευτή για το Κυπριακό, ως διάδοχο του Οζντίλ Ναμί, ο οποίος διορίστηκε «υπουργός» οικονομικών και ενέργειας της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου».

Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ναμί, έθεσε ως όρο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων «την πλήρη», όπως είπε, «αναθεώρηση της νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς», υποστηρίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να αποδεχθεί «τις μακρόσυρτες», όπως είπε, διαπραγματεύσεις του Ελληνοκύπριου και του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή. «Από τώρα και στο εξής ζητούμε μια περίοδο διαπραγματεύσεων, που θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και θα έχει χρονικό όριο», δήλωσε.

Ο Ακιντζί υποστήριξε ακόμη ότι για να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού "πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να αναθεωρήσει τη νοοτροπία της",  και "να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων".

Ορισμένοι Τουρκοκύπριοι αναλυτές πάντως, σημειώνουν τα πρώτα θετικά μηνύματα, που στέλνει ο Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνουν ιδιαίτερα την αναφορά του στις "αιτιολογημένες ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων" και προσθέτουν ότι είναι μια εξέλιξη, "που αναπτερώνει το ηθικό των προοδευτικών δυνάμεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας".