Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί τον Ερντογάν να αναβάλει τις εκλογές

-
1

Στην εκτίμηση ότι διακυβεύεται η νομιμότητα των πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε ο Ερντογάν για τις 24 Ιουνίου προχώρησε η Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) καλώντας την Άγκυρα να τις αναβάλει.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Παρακολούθησης «αποδοκιμάζει ότι την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκαν οι εκλογές, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την 7η επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει τεθεί σε ισχύ από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016». Παραλλήλως «επαναδιατυπώνει την άποψή της ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν πραγματικά δημοκρατικές εκλογές υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και εν μέσω επιχειρήσεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία».

Η Επιτροπή «εκφράζει την βαθιά ανησυχία ότι αυτές οι δυσμενείς συνθήκες θα εμποδίσουν τη διεξαγωγή και τη διοργάνωση πραγματικά δημοκρατικών εκλογών και επιβεβαιώνει ότι, στο τέλος αυτής της διαδικασίας, θα διακυβεύεται η συνολική νομιμότητα αυτών των εκλογών». Θυμίζει μάλιστα στην Τουρκία ότι θα πρέπει «να τηρεί τις θεμελιώδεις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανάμεσα σε αυτές την διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών».

Η ΚΣΣΕ αναφέρει ακόμη ότι η ταχεία έγκριση των νέων εκλογικών κανόνων δεν αφήνει αρκετό χρόνο για τα πολιτικά κόμματα να προσαρμοστούν, ενώ εκφράζει την ανησυχία ότι η πιθανή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα εκλογικά τμήματα θα «επιδράσει αποτρεπτικά για τους ψηφοφόρους».

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες από κοινού, θέτουν σε σοβαρή πρόκληση τον δημοκρατικό χαρακτήρα των εκλογών», υπογραμμίζει η Επιτροπή, καλώντας τις τουρκικές αρχές να τις αναβάλουν.

Οργισμένη αντίδραση Γιλντιρίμ

Περνώντας στην αντεπίθεση, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα πρέπει «να κοιτάζει τη δουλειά της» και υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει διεξάγει «εκατοντάδες διαφανείς, δημοκρατικές εκλογές με συμμετοχή άνω του 85%». «Δεν θα κάνουν αυτοί εκλογές, η Τουρκία θα κάνει», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι ανάλογους προβληματισμούς εξέφρασε την  περασμένη Πέμπτη και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι θα είναι δύσκολη η διεξαγωγή ανοιχτών και διαφανών εκλογών υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Αποχώρησε η τουρκική αντιπροσωπεία, λόγω Μουσλίμ

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Ακίφ Τσανταγκάι Κίλιτς,  καταδίκασε την πρόσκληση στον πρώην ηγέτη του PYD/PKK στην παράλληλη εκδήλωση με θέμα «Τουρκική εισβολή στην Αφρίν: μία επείγουσα ανθρωπιστική κρίση».

Ο Κίλιτς δήλωσε ότι "σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του τρομοκράτη, Σαλίχ Μουσλίμ σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ΚΣΣΕ" αποχωρεί από την Ολομέλεια και επιστρέφει στην Τουρκία. Υποστήριξε μάλιστα ότι το γεγονός αυτό "έρχεται σε σύγκρουση με τις αξίες και τα πρότυπα του Συμβούλιο της Ευρώπης».

Σημειώνεται ότι ο πρώην ηγέτης του PYD/PKK, Σαλίχ Μουσλίμ, προστατεύθηκε από τη γαλλική αστυνομία στη διαδρομή του προς το Συμβούλιο της Ευρώπης και σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.