Τουρκία: Οργισμένη απάντηση της Αγκυρας στους Med 7 για τις γεωτρήσεις

Τουρκία: Οργισμένη απάντηση της Αγκυρας στους Med 7 για τις γεωτρήσεις

Με μια οργισμένη ανακοίνωση αντέδρασε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στο ισχυρό μήνυμα που έστειλαν στην Άγκυρα οι επτά χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου για την προκλητικότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι ηγέτες των «Med7» -ήτοι της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας- κάλεσαν χθες την ΕΕ να λάβει μέτρα εάν η Άγκυρα δεν σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ s.

Αλλά το τουρκικό ΥΠ ΕΞ απέρριψε το ανακοινωθέν τους κάνοντας λόγο για «προκατειλημμένες, αποκομμένες από την πραγματικότητα απόψεις που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο».

«Τα σχόλια αυτά αντανακλούν τις εθνικές θέσεις του ελληνικού διδύμου [δηλ. Αθήνας και Λευκωσίας] που είναι ασύμβατες με τις αρχές του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχουν καμία αξία ή επίπτωση σε μας.

Η διακήρυξη είναι ένα νέο παράδειγμα του πώς εκμεταλλεύονται [Ελλάδα και Κύπρος] τη συμμετοχή τους στην ΕΕ και πώς ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίζουν το ρόλο τους σ’ αυτό. Δείχνει γι’ άλλη μια φορά γιατί η ΕΕ και τα μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να είναι αμερόληπτος, αξιόπιστος παράγων στη διευθέτηση του Κυπριακού» επισημαίνεται στη μακροσκελή ανακοίνωση.

Και συνεχίζει: «Στο θέμα του Κυπριακού πρέπει να θυμούνται ότι στο νησί δεν ζουν μόνον Ελληνοκύπριοι, αλλά και Τουρκοκύπριοι. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνον όταν επιτευχθεί η πολιτική ισότητα για τους Τουρκοκύπριους και ικανοποιηθούν οι ανάγκες για ασφάλεια.

Πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν ίσα δικαιώματα τους φυσικούς πόρους του νησιού. Η διακήρυξη υποστηρίζει επίσης τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, που συνιστούν από μόνες τους παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει εμφατικά, ούτε η ΕΕ ούτε κάποιο μέλος της μπορούν να επικυρώσουν τις διεκδικήσεις μιας χώρας για τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας σαν να ήταν δικαστήριο. Επιπλέον η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, που είναι συστατικό στοιχείο με ίσα δικαιώματα του νησιού, δεν είναι κανονική χώρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι