Μείωση πλεονάσματος η Τράπεζα Ελλάδος, αισιόδοξος ο Τσακαλώτος

-
229

Μειωμένο εμφανίζεται το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζας της Ελλάδος, το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο Κεντρικής Διοίκησης περιορίστηκε στα 1,89 δισ. ευρώ έναντι 3,36 δισ. ευρώ πέρυσι.

Την ίδια περίοδο το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 2,616 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,499 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 30,794 δισ. ευρώ, από 29,040 δισ. ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 2,023 δισ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών (έναντι 1,214 δισ. ευρώ πέρυσι), αυτές διαμορφώθηκαν σε 33,827 δισ. ευρώ, από 32,810 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017.

Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος

Την ίδια ώρα πάντως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος στην συνάντησή του στο Βερολίνο με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας , Όλαφ Σολτς και τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την άποψη της κυβέρνησης ότι, με βάση τα τελευταία στοιχεία, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν του στόχου 3,5% του ΑΕΠ και για το 2019 και για τα επόμενα χρόνια, το ακριβές μέγεθος του οποίου συζητείται και θα συνεχίσει να συζητείται με τους θεσμούς.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι θα είναι θετικό να ξεκινήσει η συζήτηση για τον τρόπο αξιοποίησης αυτού του δημοσιονομικού χώρου, όχι μόνο για το 2019, αλλά και για τα επόμενα χρόνια έως το 2022.

Η συνάντηση Τσακαλώτου με τους Σολτς και Μοσκοβισί έγινε στο περιθώριο της συνάντησης του δικτύου υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Ecofin Ministerial Network).