Τσίπρας, Λέσβος, μετανάστες και κόντρα στη Βουλή...

-
0

Η επίσκεψη Τσίπρα στην Λέσβο, τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι διαμαρτυρίες και τα επεισόδια, πυροδότησαν ένταση και στη Βουλή όπου ψηφίστηκε επί της αρχής νομοσχέδιο για την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΧΑ. ΝΔ, η ΔΗΣΥ καιΈνωση Κεντρώων, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

«Είναι θεμιτός ο αντιπολιτευτικός διάλογος και το να προσπαθείς να κερδίσεις πόντους από το υπαρκτό το πρόβλημα στη Λέσβο. Προσέξτε όμως: αν αυτό το πράγμα τραβάει ως το τέλος, μήπως δεν υλοποιούνται οι πολιτικές επιδιώξεις, αυτού που το κάνει, αλλά κάποιων άλλων, φασιστικών ομάδων», σχολίασε την στάση των κομμάτων που δεν ψήφισαν ο
υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Κόντρες για τη Λέσβο

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, ανέφερε ότι στην Λέσβο υπήρξε ένα παράδοξο φαινόμενο. «Οι διοργανωτές της κινητοποίησης με τα δύο βασικά ζητήματα, το προσφυγικό ζήτημα και την κοινωνική συνοχή, αλλά και το ζήτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κάλεσαν σε κινητοποίηση και απήργησε η πόλη.

»Εγώ δεν θα μιλήσω ποτέ εναντίον της κινητοποίησης των πολιτών, αν αυτή είναι εποικοδομητική. Είχαμε, όμως, δυστυχώς, την απουσία αυτών των φορέων που καλούσαν από το τραπέζι της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, όπου ο υπουργός, ο κ. Βίτσας, μαζί με τον συναρμόδιο υπουργό, τον κ. Τόσκα, συζητήσανε σε ειδικό πάνελ στο αναπτυξιακό συνέδριο τα θέματα προσφυγικό ζήτημα και κοινωνική συνοχή», είπε προσθέτοντας πως «θα πρέπει να διαλέξουμε όλοι μας όχθη».

Η τοποθέτηση Πάλλη προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος τόνισε ότι είναι αδιανόητο να χαρακτηρίζονται "φασιστοιειδή" όσοι διαδηλώνουν εναντίον της κυβέρνησης. «Αρκετά ανεχτήκαμε αυτό το ύφος και τον τόνο, το να κατηγορείτε διαρκώς τους πολίτες που αγανακτούν και επειδή διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησής σας να τους λέτε και φασιστοειδή. Αρκετά το έχουμε ανεχτεί και από εσάς και από τους συναδέλφους σας. Πηγαίνετε να πείτε λοιπόν στη Μυτιλήνη ότι όλοι αυτοί που διαδήλωναν ήταν φασίστες» ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Επίσης ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, απάντησε προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι «εμείς είμαστε με τους κατοίκους», ενώ σχολίασε πως τέτοια μέτρα ασφαλείας για τον πρωθυπουργό, δεν υπήρξαν ούτε όταν ήρθε ο πάπας Φραγκίσκος.

Ο κ. Βίτσας είπε, εξάλλου, ότι από την μέρα που ανακοινώθηκε το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου άρχισαν να γίνονται διάφορα «περίεργα πράγματα», υπήρξαν «φοβερές αντιδράσεις», «καταλήψεις» και συγκεντρώσεις στην πλατεία Σαπφούς, που τελικώς εξετράπησαν.

«Είδαμε υπόγειες και υπέργειες κατευθύνσεις προς θεσμικούς παράγοντες να μην πάνε σε μια σειρά αναπτυξιακά συνέδρια», ανέφερε ακόμη ο υπουργός, ο οποίος υποστήριξε ότι οι αντιδράσεις στα Περιφερειακά Συνέδρια προέρχονται από ένα σύστημα το οποίο πλέον νιώθει ότι δεν θα παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στον καθορισμό τού αναπτυξιακού προγράμματος της χώρας.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο αποσυμφόρηση στη Μόρια…

Ο κ. Βίτσας δήλωσε επίσης ότι ο στόχος είναι στο τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου είναι να φτάσουν οι μετανάστες στη Μόρια, από τους 6.000 που είναι σήμερα, στους 3.550.

Από την πλευρά της, η πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, είπε ότι το νομοσχέδιο αυτό, «δεν είναι η καλύτερη εκδοχή σε επίπεδο δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών» και δήλωσε ότι οι χώρες του Νότου που υφίστανται τις εντονότερες προσφυγικές ροές πρέπει να ενωθούν και να απαιτήσουν τη δίκαιη κατανομή των βαρών.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουμε χώρος φιλοξενίας είτε αξιοπρεπούς, είτε αναξιοπρεπούς διαβίωσης για τους πρόσφυγες, και δεν είναι θέμα χρημάτων και κονδυλίων. Όσο η Ευρώπη δεν μοιράζει τους πρόσφυγες, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί», είπε χαρακτηριστικά η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Ζήτησε επίσης από τον αρμόδιο υπουργό να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη και να αναλάβει πρωτοβουλία για συνεννόηση με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μέτωπο αντίστοιχο με εκείνο των χωρών του Βίζενγκραντ, ώστε να αναγκαστεί η Ευρώπη να λάβει αποφάσεις. «Ή θα πνίγουμε τους ανθρώπους, που δεν το θέλουμε, ή με τον αποκλεισμό εξόδου θα γίνουμε Ιορδανία», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλόγισε, τέλος, στα κόμματα που δεν ψηφίζουν το νομοσχέδιο υποκρισία, αφού «από την από τη μια πλευρά δήθεν υποστηρίζουν τους κατοίκους των νησιών και από την άλλη είναι υπέρ του γεωγραφικού περιορισμού».

ΝΔ κατά Χριστοδουλοπούλου

«Τα κράτη δεν έχουν εκχωρήσει την κυριαρχία για τη μεταναστευτική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση», απάντησε στην κ. Χριστοδουλοπούλου ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, αναφέροντας πως το μέγιστο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι να δίνει λεφτά. «Η κυβέρνηση πρέπει να υπερασπιστεί με ρεαλιστικό τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα και ταυτόχρονα να βλέπει τις αναγκαιότητες του ελληνικού λαού αλλά και να υπερασπίζεται ζητήματα που συνέχονται και είναι εθνικού χαρακτήρα» τόνισε ο κ. Βορίδης.

«Η αριστερή προσέγγιση, που πρεσβεύετε, εφαρμόστηκε στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα 1.000.000 άτομα πέρασαν από την Ελλάδα. Η Ελλάδα έπαυσε να είναι χώρα και έγινε χώρος διέλευσης. Καταργήθηκαν όλες οι διαδικασίες ταυτοποίησης, ελέγχου, καμία διοικητική πράξη.

»Μπαίνανε καραβιές στη Μυτιλήνη, ερχόντουσαν καραβιές στον Πειραιά. Φεύγανε με λεωφορεία στην Ειδομένη και κάποια στιγμή οι υπόλοιπες χώρες αποφάσισαν ότι η αριστερή προσέγγιση δεν τους ταιριάζει, δεν τους αρέσει. Όλες οι κυβερνήσεις. Δεν υπήρχε δεξιά ή αριστερή. Σήκωσαν φράκτες, κλείσανε σύνορα, βάλανε σκληρές πολιτικές και είπαν δεν θέλουμε να γίνει η Ευρώπη ελεύθερος χώρος διέλευσης όποιου θέλει να περάσει τα σύνορα», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.