Βάφτισαν «Κλάδο Ελαίας» τους βομβαρισμούς κατά των Κούρδων

-
4

Το όνομα «Κλάδος Ελαίας» έδωσε το γενικό επιτελείο στρατού της Τουρκίας στην επιχείρηση κατά των Κούρδων στην Συρία, ανακοινώνοντας και επισήμως την έναρξη στρατιωτικής δράσης.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις των Κούρδων, ενώ αντάρτες του φιλοτουρκικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού μπήκαν στο Αφρίν για να στηρίξουν τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Στο θέμα αναφέρθηκε μετά τον Ερντογάν και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, τονίζοντας ότι «οι ένοπλες δυνάμεις μας (της Τουρκίας) ξεκίνησαν μια αεροπορική επιχείρηση για να καταστρέψουν θέσεις» των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Νωρίτερα, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε καταφύγια και κρησφύγετα που χρησιμοποιούν τα μέλη τριών οργανώσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), του κουρδικού συριακού κόμματος PYD και των YPG. Η Άγκυρα υποστήριξε, ψευδώς όπως καταγγέλλουν  οι Κούρδοι, ότι από τις θέσεις αυτές προϋπήρξαν βολές εναντίων του τουρκικού στρατού.

«Για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια των συνόρων μας και της περιοχής, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας στις 17.00 (16.00 ώρα Ελλάδας) της 20ής Ιανουαρίου εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK, PYD, YPG και IS (Ισλαμικό Κράτος)» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου.

Στέλνει στρατό στα σύνορα η Άγκυρα

Την ίδια ώρα, ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου, μετέδωσαν από την μεθοριακή πόλη Ρεϊχανλί, στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, ότι είδαν κατά την διάρκεια της ημέρας πολλά στρατιωτικά οχήματα να κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Συρία.

Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τον τουρκικό στρατό στην περιοχή δεν ανοίγει απλώς ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο της Συρίας, αλλά φέρνει την Άγκυρα αντιμέτωπη με τους  στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή. Αυτό μάλιστα συμβαίνει, σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον είναι τεταμένες.

Διεθνείς αναλυτές σημειώνουν πάντως ότι καμία σημαντική επιχείρηση δεν μπορεί να γίνει στη Συρία, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Μόσχας, αφού η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, αλλά και να έχει καλές σχέσεις με τις YPG.