Βουλγαρία: Συνομιλίες με Ρωσία για TurkStream

-
124

Η Μαύρη Θάλασσα πρέπει να είναι περιοχή για τουρισμό και αγωγούς και όχι για στρατιωτικές συγκρούσεις υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, στη διάρκεια συνάντησης, που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος επισκέπτεται τη Σόφια, έπειτα από πρόσκληση του Βούλγαρου ομολόγου του.

Έπειτα από τις συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών, πραγματοποιήθηκε και συνεδρίαση των δύο αντιπροσωπειών, στη διάρκεια της οποίας δόθηκε έμφαση στη βελτίωση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και του τουρισμού.

Ο κ. Μπορίσοφ τόνισε ότι η Βουλγαρία δεν πρέπει να εγκαταλείψει σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου. Πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία αναζητά διάφορες πηγές για να καλύψει την ικανότητα/αποδοτικότητα του συστήματος φυσικού αερίου της.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 2019 σηματοδοτεί την εκατοστή τεσσαρακοστή επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Βουλγαρίας και τόνισε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται μεγάλα έργα ενεργειακής και πυρηνικής συνεργασίας και υψηλό επίπεδο συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού.

Εξάλλου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ.Μπορίσοφ είπε πως οι δύο πλευρές συζήτησαν την έναρξη συνεργασίας μεταξύ των πορθμείων του Μπουργκάς και του Νοβοροσίσκ, στο πλαίσιο του μεγάλου αριθμού Ρώσων τουριστών στη βουλγαρική αγορά. Ο κ. Μπορίσοφ τόνισε τα οφέλη από την κατασκευή της βουλγαρικής επέκτασης του αγωγού TurkStream.

Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία μεταφέρει περίπου 14-16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Τουρκία, αλλά μόλις τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός TurkStream, το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας θα στερέψει. Η Βουλγαρία θέλει να συνεχίσει να μεταφέρει τουλάχιστον την ίδια ποσότητα φυσικού αερίου και εργάζεται για τη διαφοροποίηση του φυσικού αερίου, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε θα είναι διαφανής και δίκαιος και πρόσθεσε πως είναι προς το συμφέρον της Βουλγαρίας, διότι, δεν είναι σαφές για πόσο ακόμα θερμοηλεκτρικοί σταθμοί με καύση άνθρακα θα συνεχίσουν να λειτουργούν όσον αφορά τις αυξανόμενες τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO2.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας σημείωσε ότι ο κ. Μπορίσοφ και ο ίδιος επιβεβαίωσαν την επιθυμία και τη βούλησή τους να αναπτύξουν όλες τις πτυχές της διμερούς συνεργασίας.

Πρόσθεσε δε, ότι η αξία του διμερούς εμπορίου ήταν στα πέντε δισ. δολάρια πριν την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στη Ρωσία και τώρα έχει μειωθεί στα 3 δισ. δολάρια. Επίσης, ο κ. Μεντβέντεφ χαρακτήρισε τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Ρωσίας "περίπλοκες", ωστόσο είπε ότι η Ρωσία παραμένει μεταξύ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της Βουλγαρίας. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι το διμερές εμπόριο θα επιστρέψει τουλάχιστον στο επίπεδα του 2012.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας ήταν κατηγορηματικός ότι η ευρωπαϊκή επέκταση του αγωγού TurkStream θα κατασκευαστεί μόνο εάν υπάρχουν εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια στο μέλλον. Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει τις δυνατότητες κατασκευής του εργοστασίου Μπέλενε, πρόσθεσε ο κ. Μεντβέντεφ, υπογραμμίζοντας ότι η ROSATOM έχει μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή τέτοιων έργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.