Βούτσης: Η ένταξη των μεταναστών συνδέεται με το μέλλον της ΕΕ

-
105

Η διαμόρφωση και η εφαρμογή μιας συνεκτικής, σύγχρονης, ανθρώπινης πολιτικής για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών «εγγράφεται ευθέως στα ζητούμενα, ως απάντηση στα μεγάλα προβλήματα, στα διακυβεύματα, για την υπόσταση, το μέλλον, την οντότητα και την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενόψει των ευρωεκλογών, κατά το χαιρετισμό του στην ημερίδα «Ενίσχυση των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Ενσωμάτωσης των Μεταναστών/Μεταναστριών στην Ελλάδα».

Οι ευρωπαϊκοί λαοί χρειάζεται να ενισχύσουν ένα νέο πολιτικό συσχετισμό σε όλα τα επίπεδα των εκλεγμένων οργάνων της ΕΕ, που θα βοηθήσει στην εμπέδωση τέτοιων πολιτικών, «για να φύγουμε από το διχασμό, τον απομονωτισμό, την ανοχή της μη τήρησης των κανόνων, τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές συμπεριφορές, που απειλούν την περαιτέρω διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

Πρόσθεσε δε πως αυτό θα σηματοδοτήσει το πέρασμα σε μια νέα εποχή, σε μια αναλογική ανάληψη ευθυνών όλων των κρατών-μελών, τη θεσμική θωράκιση των κοινωνιών και μια μακροχρόνια πολιτική ένταξης για τα μεγαλύτερα κύματα των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση, επισήμανε ο κ. Βούτσης, παραμένει «θετικά στρατευμένη με όσους προωθούν τέτοιες πολιτικές». «Οι ανοιχτές κοινωνίες είναι οι δημοκρατικές κοινωνίες, που δέχονται όλους τους ανθρώπους», ανέφερε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γ' αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επίσης, υποστήριξε ότι η ψήφιση του νόμου για την ιθαγένεια, αποτέλεσε το πρώτο μέσο κοινωνικής ένταξης των μεταναστών.

Η εθνική στρατηγική για την ένταξη έχει ως στόχο μια χώρα, η οποία θα λειτουργεί για όλους, όχι για τους λίγους και προνομιούχους, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Κλάπας.

Αποτελεί μια διαδικασία, που παίρνει χρόνο: ξεκινάει με την κάλυψη των βασικών αναγκών των ανθρώπων και καταλήγει στην αναγνώριση της πολιτικής υπόστασης του καθένα, δηλαδή στη διασφάλιση των πολιτικών δικαιωμάτων του καθένα, που διαλέγει την Ελλάδα ως τόπο του. «Η μετανάστευση είναι ευκαιρία για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας και όχι πρόβλημα», συμπλήρωσε ο κ. Κλάπας.