Βράβευση και σημαντικές επαφές Τσίπρα στο Μόναχο

-
83

Στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ, αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην 55η  Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο. Πρόκειται για την σημαντικότερη διεθνή διάσκεψη για θέματα παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας, η οποία διεξάγεται από τη δεκαετία του 60.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει «τη σημασία που έχει η ανάδειξη ενός νέου οράματος συνεργασίας, διαλόγου και εξεύρεσης λύσεων, απέναντι στην λογική της αδράνειας, της εθνικής περιχαράκωσης και του εθνικισμού».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, στην πρόκληση και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και στην επίλυση του «Μακεδονικού» και την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής και σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κινηθεί στο γνωστό πλαίσιο, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, τονίζοντας παραλλήλως την συνεχιζόμενη προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, αλλά και τις προοπτικές των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων.

Σημαντικές επαφές

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Μόναχο από το βράδυ της Παρασκευής και σήμερα, στο περιθώριο της Διάσκεψης αναμένεται να έχει συναντήσεις με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους, αλλά και με στελέχη των πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας.

Αναλυτικά, στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνονται συναντήσεις με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών, με την Συμπρόεδρο των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ και με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Στην διάσκεψη ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ θα τιμηθούν με το βραβείο «Ewald von Kleist» για την προσφορά τους στην διεθνή ειρήνη και την ειρηνική επίλυση διαφορών, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πρόκειται για το βραβείο που απονέμει η Διάσκεψη από το 2009 για να τιμήσει «ιθύνουσες προσωπικότητες της πολιτικής για την ασφάλεια με μια εξέχουσα συνεισφορά για τη διεθνή συνεννόηση και την επίλυση διαφορών». Το βραβείο έχουν λάβει στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, ο Χένρι Κίσινγκερ, ο Χαβιέ Σολάνα, ο Χέλμουτ Σμιτ, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο ΟΑΣΕ και ο πρώην Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιοάχιμ Γκάουκ.

Η απονομή θα γίνει σε επίσημο δείπνο, στις 21:00 ώρα Ελλάδας, στην «Κατοικία του Μονάχου», που αποτελεί την έδρα της βαυαρικής κυβέρνησης, παρουσία των περίπου 500 προσκεκλημένων στη Διάσκεψη.