Ξεκίνησε η επίθεση του Διεθνούς Συνασπισμού στην Ανατολική Συρία

-
397

Την έναρξη της τελικής φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία ανακοίνωσε ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (συριακή αντιπολίτευση), μια συμμαχία ένοπλων οργανώσεων στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι και υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον, εξαπέλυσαν την Τρίτη χερσαία, με την συνδρομή της αεροπορίας και του πυροβολικού του συνασπισμού. Η επίθεση γίνεται στο πλαίσιο της τρίτης φάσης της επιχείρησης "Roundup", η οποία άρχισε την 1η Μαΐου, με σκοπό να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και από τις τελευταίες περιοχές που ελέγχουν στην κοιλάδα του Ευφράτη.

Οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, εδώ και μήνες, διεξάγουν μια επιχείρηση για να αποσπάσουν  τις περιοχές που κατέχουν οι τζιχαντιστές στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν και να περιοριστούν στην Χατζίν, κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ. Εκεί διεξάγεται τώρα η τρίτη φάση της επιχείρησης, η οποία σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους αναμένεται να είναι και η τελευταία.

Σημειώνεται, ότι κατά την πρώτη φάση της επιχείρησης ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμός είχε εκδιώξει, στις 15 Μαΐου τους τζιχαντιστές από την Μπαγούζ  στην βορειοανατολική Συρία και στην δεύτερη από την Ντασίσα στις 20 Ιουλίου.

Σε αυτήν την τρίτη φάση, οι Αμερικανοί δεν αποκλείουν να εντοπίσουν στην συγκεκριμένη περιοχή σημαντικούς ηγέτες των τζιχαντιστών, ίσως και τον επικεφαλής του, τον «χαλίφη» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, ρωτήθηκε για αυτό το ενδεχόμενος και είπε ότι δεν θα τον εξέπληττε «αν ορισμένοι από τους ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται εκεί». Δεν έδωσε ωστόσο καμία λεπτομέρεια. Ο συνασπισμός επανέλαβε πάντως ότι δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από τη Συρία με το πέρας της επιχείρησης.