Υεμένη: Προσπάθεια να έρθουν σε επαφή οι αντίπαλοι

-
35

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη αναμένονται σήμερα στη Γενεύη για ένα νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τις πρώτες μετά την αποτυχημένη διαδικασία ειρήνευσης του 2016 η οποία είχε διαρκέσει πολλούς μήνες.

Η αντιπροσωπεία των σιιτών ανταρτών Χούτι δεν έχει καταφέρει ακόμη να φτάσει στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη καθώς παραμένει εγκλωβισμένη στη Σανάα.

Οι προσδοκίες πάντως δεν είναι μεγάλες και ο ίδιος ο Γκρίφιθς έχει θέσει τον πήχη αρκετά χαμηλά, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται απλώς για «διαβουλεύσεις» που «θα θέσουν τις βάσεις» για «επίσημες διαπραγματεύσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν αργότερα».

Σημάδι του χάσματος που χωρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης, την οποία στηρίζει η Σαουδική Αραβία, και τους αντάρτες, που στηρίζονται από το Ιράν, είναι ότι δεν προβλέπεται καμία άμεση συνάντηση μεταξύ τους, εκτός απροόπτου.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ δήλωσε ότι στόχος των συνομιλιών είναι να συμφωνηθούν «μέτρα εμπιστοσύνης» μεταξύ των πλευρών, όπως ο εμβολιασμός των παιδιών και η ανταλλαγή κρατούμενων. «Υπάρχει μια πιθανότητα χειροπιαστής προόδου» στο θέμα, επεσήμανε.

Σύμφωνα με Αμερικανό διπλωμάτη, η νέα διαδικασία «ίσως να οδηγήσει σε κάτι», αν ο μεσολαβητής του ΟΗΕ προωθήσει «μέτρα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης», όπως η απελευθέρωση των κρατούμενων, η επανάληψη των πτήσεων προς τη Σανάα και μια τεχνική συνεργασία για την Κεντρική Τράπεζα.